Денков: Всяко съкращаване на сроковете за дерогацията носи риск от покачването на цената на горивата

Novini.bg
share

По тази тема през цялото време обсъждаме какви са рисковете по отношение възможностите за работата на рафинерията така, че да не спре, ако не получи петрол. И вторият риск - за това какво може да се случи на пазара на горива при намаляване на капацитета на работа или спиране на работата на рафинерията. Това каза на брифинг в Министерски съвет премиерът акад. Николай Денков след проведения Съвет по сигурността. 

"Ако искаме да няма риск за рафинерията и горивата в България, трябва да се спазват сроковете. Минималните срокове за поетапно премахване на дерогацията са: след 31 декември 2023 - не повече от вносен 50% руски нефт, след 21 януари 2024 г. не повече от 25% вносен руски нефт. От 1 март 2024 г. - изцяло неруски нефт. Всяко съкращаване на сроковете повишава риска от нарушаване на оперативната дейност на "Лукойл-Нефтохим" и покачване на пазарната цена на горивата", подчерта той. 

Пеевски: Коалицията "Путин" е факт, много съм огорчен

"Тези решения са взети на база на експертно обсъждане на рисковете. В тях няма политически елемент", добави още Денков. 

Премиерът е пиолучил уверение от "Митниците" и службите, че до момента не разполагат с информация за нарушаване на санкциите срещу Русия от българските институции, каквито твърдения направиха от ДПС.

"Върви дискусия с Европейската комисия. Те дават ясен знак, че имаме право да налагаме такси. Разбира се, трябва да са приложени прецизно юридически така, че да сме сигурни, че няма възможност за различно тълкувание. Разбира се, ще има спорове с „Газпром“, но това не означава, че не трябва да ги налагаме", коментира още министър-председателят.

Водещи новини

Още новини