Пеевски: ДПС ще предложат в Конституцията да бъде записано членството в ЕС и НАТО

Булфото, архив
share

Депутатът от ДПС Делян Пеевски заяви, че ще предложат в Конституцията да бъде записано членството в ЕС и НАТО. Това коментира той пред журналисти в парламента по повод първото гласуване на измененията в Конституцията.  

„За“ тях гласуваха 161 народни представители. Очаква се след два месеца промените отново да бъдат гледани на първо четене, тъй като не събраха необходимите две трети от гласовете на всички народни представители. Процедурата предвижда измененията отново да бъдат върнати на първо четене след два месеца.

Христо Иванов: Видя се, че има мнозинство, което има политическата воля за промени в Конституцията

Предложението за вписване на членството на ЕС и НАТО в Конституцията бе направено преди месеци от общественици и интелектуалци, сред които Росен Плевнелиев, Соломон Паси и др. По този начин записано членството в двата съюза няма да може да бъде подлагано на референдум. Пеевски каза, че от ДПС ще предложат промяната още утре. 

Депутатът обясни, че ще предложат още да отпадне възможността главният прокурор да има два мандата. Според него критиките от страна на опозицията към измененията са "смешни", предаде БТА. "Те си правят кампанията. Този месец всички правят кампания - вотове на недоверие, коментари, закачки", добави той, цитиран от "24 часа".

Водещи новини

Още новини