Мария Габриел: Правителството показа, че може да носи стабилност

БНТ
share

Правителството показа, че може да носи стабилност. Проява на политическа зрялост е ротацията да се случи. Докато се запази и диалогът, прозрачността, откритостта, докато има повече прояви на политическа зрялост, които да носят отговори на грижите на гражданите, правителството ще остане стабилно. Това заяви министърът на външните работи Мария Габриел в предаването „Панорама” по БНТ.

По отношение на плана за справедлив преход, вицепремиерът подчерта, че посланията в него са ясни и че централите няма да бъдат затваряни преди 2038 година. Според нея в плана е застъпена много ясна стратегия за работните места, прозрачност по отношение на инвеститори и инвестиции.

"Правителството заявява своята готовност да бъдат предоставени компесаторни пакети за хората, които имат нужда от такава помощ", каза още Мария Габриел.

Габриел за срещата си с Атъни Блинкен: Подкрепа, координация и общ отговор на предизвикателствата

За своята визита и проведени срещи в САЩ, тя каза, че между България и САЩ има взаимна подкрепа, координация, общи отговори на глобални и регионални предизвикателства.

„Много се радвам, че се случи стратегическата среща със САЩ. Ние живеем в среда на дезинформация и засилващи се хибридни атаки. Само ако повече държави могат да направят така, че дезинформацията да не е бич на демокрацията. Тя носи разделение в обществото”, обясни тя.

„Важно за България е как градим стратегическо партньорство със САЩ. САЩ е стратег партньор на България в рамките на членството ни в ЕС и НАТО. Когато имаме свой диалог с посолствата на държавите-членки това са нашите партньори и заедно с тях можем да вземаме решения”, категорична е Габриел.

По въпросът с войната в Украйна, Мария Габриел посочи, че страната ни трябва да продължи да помага на Украйна както в политически, така и в хуманитарен и дипломатически план. Според нея тази помощ се цени. „Факт е че България подкрепя Украйна още от самото начало на конфликта. България ще продължи да указва стратегическа и техническа помощ на Украйна. Тази помощ се цени. Ние се позиционираме във формулата за мир на президента Зеленски”, увери вицепремиерът.

По въпросът с войната в Украйна, Мария Габриел посочи, че страната ни трябва да продължи да помага на Украйна както в политически, така и в хуманитарен и дипломатически план. Според нея тази помощ се цени.

Водещи новини

Още новини