Мария Габриел и Дерек Шолей откриха втората сесия на Стратегическия диалог България-САЩ във Вашингтон

  • 25 септември 2023 19:36

  • 1118
  • 16
Мария Габриел и Дерек Шолей откриха втората сесия на Стратегическия диалог България-САЩ във Вашингтон
© МВнР
Слушай новината Слушай новината

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария ГабриелМария ГабриелМария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев.   През 1997 г. завършва Езикова и подсекретарят и старши политически съветник Дерек Шолей откриха в Държавния департамент във Вашингтон втората сесия на Стратегическия диалог България-САЩ, съобщиха от пресцентъра на МВнР.

Събитието се провежда три години след началото на диалога, поставено през 2020 г. и само 4 месеца от началото на мандата на кабинета „Денков-Габриел“. Целта на диалога е да бъдат обсъдени двустранни, регионални и глобални въпроси от приоритетно значение за двете страни.

Вицепремиерът Габриел ръководи българската делегация, в която участват министърът на правосъдието доц. д-р Атанас Славов, министърът на енергетиката Румен Радев, министърът на иновациите Милена Стойчева, зам.министрите – Атанас Запрянов - на отбраната, Ивелина Дундакова - на вътрешните работи и д-р Георги Ангелов - на иновациите и растежа.

„Бих искала да благодаря на Съединените американски щати и по-специално на Държавния департамент за домакинството на тази  важна втора сесия от нашия двустранен стратегически диалог. Днес България и САЩ са по-близки от всякога като приятели, съюзници и партньори”, заяви при откриването на форума Мария ГабриелМария ГабриелМария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев.   През 1997 г. завършва Езикова.

„Стратегическият диалог между България и САЩ  бе установен в много различна международна среда в сравнение с настоящата. Днес сме изправени пред широк спектър от нови предизвикателства, които поставят на изпитание регионалната и глобалната сигурност и просперитет”, каза още вицепремиерът.

В изказването си тя набеляза основните теми, по които ще се води диалогът - общи подходи към регионални и глобални проблеми, задълбочаване на сътрудничеството в областта на отбраната и сигурността, разширяване на сътрудничеството в икономиката и енергетиката, защита на демокрацията и върховенство на закона, разширяване на двустранните връзки. 

Мария Габриел на среща с българската общност във Вашингтон: САЩ са стратегически партньор за България

„Има потенциал в развитието на близки отношения и сътрудничество в областта на иновациите и научните изследвания. Иновациите са двигател на икономическия растеж и секторните реформи и ще осигурят конкурентно предимство, използвайки и възможностите на изкуствения интелект, зелената енергия, роботиката и автоматизацията“, акцентира Мария ГабриелМария ГабриелМария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев.   През 1997 г. завършва Езикова

Тя коментира и нуждата от обединени и по-ефективни действия срещу дезинформацията и хибридните атаки и подчерта значението на  Меморандума за разбирателство между България и САЩ за противодействие на чуждестранното манипулиране на информация, който ще бъде подписан в рамките на форума. 

Постигнатите резултати от сесията на стратегическия диалог ще бъдат обобщени и представени като съвместно изявление на участниците.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1118 16

Свързани новини

Коментари 16

Добави коментар
Lissa

2023.09.26 | 01:53

16
Добре дошли в най-добрия сайт за секс запознанства - - - Meetme.pw

2023.09.26 | 01:02

15
Слава на братска Русия! Путин Радев Митрофанова Лукашенко! Вечна неделима дружба! Слава!

2023.09.25 | 23:33

14
Основите на Християнството в БГ са на Руската църква. Няма ли Руски църкви в БГ, НЯМА ДА ИМА И БЪЛГАРСКИ. БГ е Християнска държава, защото Русия искаше да е Християнска с подкрепата на Руската църква в БГ. Ако не бе Русия и Руската църква, вече Българите щяха да са обрязани молещи се в Джамии. И нямаше да се наричат Българи, дори и ПОМАЦИТЕ нямаше да се наричат ПОМАЦИ, а всички щяха да са ТЮРК.

2023.09.25 | 23:06

13
Това е по-добро от всяка виагра. Съветвам всеки да го опита поне веднъж в живота си - ще подобри се.ксуалния ви живот многократно, прочетете го сами -----> welcome.to/biocom
BANKQNSKIQ KARA KOLELO

2023.09.25 | 22:25

12
"Задни Бузи за Проверка Молим.Пачаврите-Доносници от СтанишевскияЬ Г..е..й Б..а.р.д..а.к Т(Р)АНСЬ , филиалЬ наЬ КГБЬ се разделят на ТРИ категории: 1. ЩатнаЬ П..а..ч..а..в.р..а --АгентЬ , доказана П..а..ч..а.в..р..а -на заплатаЬ. 2. Нещатна П..а..ч..а..в..р.. а--СътрудникЬ , недоказанаЬ все ощеЬ П..а..ч..а..в..р..а.. Ь- наЬ ХонорарЬ. Улична П..а..ч..а..в.р.а -- МУТРАЬ , получаваЬ колкотоЬ сиЬ заработиЬ сЬ РекетЬ , ОтвличанияЬ и УбийстваЬ на Българи. Тази позиция се открива специално за К..о..п.е..л.е..т..а..т.а -Престъпници от БОП(Ь) като Руската М..а.с..т.и..я .Ь ГроздановЬ завършилаЬ РабФакЬ вЬ МоскваЬ , арестуванаЬ за рекетЬ с дваЬ килограмаЬ КОКАИНЬ и АйдуцитеЬ муЬ от БОП(Ь) ПазарджикЬ . Ш..В..Е..С..Т..Е..Р..И..Т..Е от С..е..р.Г.е.й.Ь Б..а..р..д..а..к..а Т(Р)АНСЬ трябва да се Изнасилват от ЖИВОТНИ, след което да се Избиват като ЖИВОТНИ, защото те са ЖИВОТНИ !!

2023.09.25 | 22:14

11
Слава на братска Русия! Путин Радев Митрофанова Лукашенко! Вечна неделима дружба! Слава!
Горката

2023.09.25 | 22:01

10
Селянка , толкова безлична физиономия има и с това ансамбълче , все едно ще представлява реклама за глисти

2023.09.25 | 21:54

9
Голямо лизане на мъшавите задници фащ. С какво фащ помага на България? А, да, окупирая с доброволната измяна на "демократите".
байдън и този кучи син

2023.09.25 | 21:24

8
СЛАВА НА БРАТСКА Р УСИЯ ДА ЖИВЕЕ П УТИН
Цв

2023.09.25 | 21:10

7
Тая вещица още ли шета в САЩ? Набиват и канчето - заповеди, указания.....

Добави коментар

Водещи новини