Мария Габриел: България е изпълнила всички технически критерии за Шенген

share

България е изпълнила всички технически критерии за Шенген. Ние също очакваме подкрепата на нашите европейски партньори до края на тази година.

Това заяви вицепремиерът Мария Габриел по време на съвместна пресконференция с хърватския външен министър, който е на посещение у нас. 

Тази визита е знакова, заяви Габриел. Това говори за нашето общо желание да постигнем по-голяма координация на позициите на България и Хърватия по ключови теми от регионалния дневен ред.

Хърватия е примерът в региона. Да покажем, че целият ЕС може само да спечели, ако България е част от споделеното пространство Шенген - в момента това е най-важното. Ако България и Румъния бъдат приети в Шенген, това ще донесе много повече улеснения.

Габриел на срещата на върха на Инициативата „Три морета“: По-добрата свързаност на региона ще е от полза както за нашите страни, така и за ЕС

Има две държави, които все още продължават да имат въпроси, на които ние трябва да дадем отговори. Една от тях Нидерландия. По отношение на Австрия - би искала да види на европейско ниво дебат за слабостите на европейското пространство. Трябва да продължат разговорите и за борбата с нелегалната имиграция, каза Габриел.

Днешните разговори подвърдиха нашите близки позиции и сходни интереси, заяви от своя страна хърватският външен министър. По думите му България има искрена подкрепа в лицето на Хърватия към присъединяването й към Шенген.

Двустранните отношенията между България и Хърватия обсъдиха вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел и министърът на външните работи и европейските въпроси на Република Хърватия - Гордан Гърлич Радман. Това е първото официално посещение в България на чуждестранен външен министър след формирането на новото българско правителство.

Акцент по време на разговорите беше поставен върху сътрудничеството между България и Хърватия в рамките на ЕС и НАТО, присъединяването на страната ни към Шенгенското пространство и към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, както и войната в Украйна. В програмата на посещението се предвижда и пленарна сесия между делегациите им. В рамките на визитата на хърватския министър у нас са предвидени срещи с държавния глава Румен Радев, с министър-председателя академик Николай Денков и с председателя на Народното събрание Росен Желязков.

 

Водещи новини

Още новини