Фандъкова: 73 училище „Владислав Граматик“ вече произвежда тока си само

Булфото (архив)
share

73 средно училище „Владислав Граматик“ вече произвежда тока си само, каза за БТА кметът на София Йорданка Фандъкова, която провери на мястото новоизградената система от соларни фотоволтаични панели в училището. Системата е изградена на част от покрива на сградата и е на база на публично-частно партньорство. 

Инвестициите в училища и детски градини продължават, като в този случай говорим за енергийни възобновяеми източници - соларни фотоволтаични панели, термопомпи и други, обясни кметът. Всичко това е част от нашия "План за действие за устойчива енергия и климат", които разработихме и приехме преди две години, посочи Фандъкова. Тя допълни, че до 2030 г. се предвижда поставянето на възобновяемите енергийни източници във всички общински сгради, в които е възможно. Акцент са училищата и детските градини. Обследвали сме покривите на всички училища и детски градини, за да се установи дали е оптимално поставянето на фотоволтаични системи, каза Фандъкова. 

Фандъкова: „Младост“ е петият район, в който подменяме старите контейнери за отпадъци

По думите на Фандъкова, вече има две училища и над 20 детски градини, в които има фотоволтаични системи и продължават с тези инвестиции. Кметът даде за пример изграждането на детска градина в район „Кремиковци“, където се изгражда и вътрешноотоплителна инсталация и система за използване на геотермална енергия.

Фандъкова посочи, че 73 СУ „Владислав Граматик“ е и едно от трите училища, с които са кандидатствали по "Плана за възстановяване и устойчивост". Тук ще бъде изграден нов четириетажен корпус със спортна зала и топла връзка към съществуващите сгради, каза тя. Това ще позволи на училището да премине на обучение в една смяна и ще създаде по-добра среда за децата.

Директорът на 73 СУ „Владислав Граматик“ Иван Петков обясни, че поставянето на фотоволтаична система е стара идея, която вече е факт. По думите му, една от стратегиите на училището е намаляването на разходите, като се започне от намаляване на сметките за ток и се стигне до намаляването на въглеродните емисии в по-глобален мащаб. Работи се и по това осветлението в коридорите да бъде автоматично, като по този начин ще се избегне забравянето на включени лампи. Директорът допълни, че имат същата идея и за автоматизиране на мивките, като се направят с фотоклетки. По този начин ще се употребява вода само тогава, когато е необходимо, обясни той. 

Водещи новини

Още новини