Президентът Радев: Решението на Скопие за българите не е последната стъпка

Булфото (архив)
share

Президентът Румен Радев определи като първа много важна стъпка вчерашното решение на правителството на Република Северна Македония да приеме предложението за промени в Конституцията, в която да бъдат записани и гражданите с българско самосъзнание в югозападната ни съседка. 

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 1368

Това, обаче, не е последната стъпка, коментира Радев: 

"Това очаквам от българското правителство - да се изпълнят изискванията в двата подписани протокола, които са неразделна част от Преговорната рамка. Най-сетне се стигна до придвижване напред на върпоса за гарантиране на конституционното равноправие на българите в Република Северна Македония. Това беше въпросът, който аз поставих за първи път точно преди две години, когато призовах всички европейски институции, лидерите на европейските държави, за гарантиране на правата, човешките права, на хората с българско самосъзнание и за тяхното вписване в Конституцията".

Правителството на PC Македония одобри проекта за промяна на конституцията

Държавният глава изрази притеснения, че българските власти не са реагирали на декларацията на Бундестага, която признава македонските език и идентичност: 

"Явно с помощта на лобиране от Република Северна Македония е изготвена една такава декларация. Наложи се аз да изпращам писма до всички европейски лидери наново с отстояване на нашата позиция. Наистина, правителството трябва да положи всички усилия, защото в тези протоколи са следващите стъпки. Това са езикът на омразата, медиите, учебниците, надписите в музеите, отварянето на архивите на УДБ и реабилитацията на всички репресирани", предаде БНР.

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 1368

Водещи новини

Още новини