Бойко Борисов се съгласи да има референдум за АЕЦ "Белене"

share

Премиерът Бойко Борисов, Министерският съвет и ПП ГЕРБ подкрепят провеждането на референдум за строителството на АЕЦ „Белене“, стана ясно от стенограмата на правителството, съобщиха от правителствената информационна служба.

„Сергей Станишев казва, че сега едва ли не, щял да брани референдума от ГЕРБ. Точно обратното и ви моля всеки от вас, където и да говори, да каже, че аз и вие, и ние, и правителството сме „За” референдум. Категорично. Не е нужно да го брани, точно обратното“, заяви Борисов пред министрите.Референдумът за АЕЦ „Белене” да се проведе едновременно с парламентарните избори, за да се спестят пари, предлага премиерът Бойко Борисов.

„Референдум обаче струва към 30 - 40 милиона, тоест избори все едно се правят. А ние избори имаме след няколко месеца, догодина юни или кога, сиреч аз не виждам откъде мога да извадя 30 милиона или 40 милиона от бюджета или той трябва да мине на актуализация, да похарчим още за този референдум. Така че, ние не сме против, ние сме „За”, но лично ще държа в този референдум българският парламент или както се възлага, като се напише „За” или „Против”, отдолу да се напишат условия.

Ако си „За” това означава, че всеки българин трябва да изплати все едно по един Мерцедес на централата. Ако я правим за 22 милиарда, който поиска, токът ще струва еди колко си и той в никакъв случай няма да е евтин, защото тези кредитни пари няма кой да ги плати. И Станишев прекрасно го знае. Просто той действа подло в момента към българите“, допълни министър-председателят.

Бившият премиер Сергей Станишев се е уплашил да подпише договора за изграждането на АЕЦ „Белене” след завръщането си от посещение в САЩ. „Уплаха му идва след връщането му от САЩ. И неговите съпартийци, ако са честни, включително и Първанов, и Петков, и Курумбашев, ама всичките, понеже знаят резкия реверс, който е дал след идването си от Щатите, ама реверс. Кичев, кажи им какво значи реверс, за да знаят всичките. Когато каца самолетът, и обърнат моторите, тягата да е обратна, за да го спре. Оттам си идва с обратна тяга и прави всичко възможно да добута неподписването на проекта до идването на ГЕРБ. Това е истината”, казва Борисов.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова е заявила, че съгласно Закона за прякото участие на гражданите в държавното управление, съгласно процедурата, когато са събрани всички подписи, те се депозират в Народно събрание за откриване на процедура за одобряване или не на референдума, тези подписи се изпращат при нас в министерството за проверка. По индикациите, които имаме, 700 хиляди подписа, индикативният срок, който сме изчислили, че е необходим за проверка, е три месеца. Тези три месеца ние ще проверим дали са спазени изискванията, а именно да има вписани имена, ЕГН, постоянен адрес, дали лицата отговарят да са над 18-годишна възраст, казва Павлова.

Премиерът Бойко Борисов е заявил: „Лили, направете проверка, защото законът е такъв. И сто подписа да има, няма да му дам на този страхливец е точната дума, където след Америка не пожела да подпише договора, това е истината, и аз я знам много по-добре от вас, и той я знае, и съпартийците му я знаят. Защото той няма да си прави на мой гръб кариера. Ние, знаеш че я защитавахме Белене до момента, докато не си направихме сметката и излезе на HSBC 22 милиарда. Ако беше излязло някъде от порядъка до 10 милиарда, както я пресмятахме, аз щях да го подпиша веднага. И до 12 милиарда щях да го подпиша, тогава сметката горе-долу щеше да излезе, при финансиране и стратегически инвеститор, разбира се, за да имаме тази диверсификация”, казва премиерът Бойко Борисов.

Водещи новини

Още новини