"Големите проблеми започват с малки акции от този тип": Правителството призова "Възраждане" да спрат с агресията

Novini.bg
share

Правителството категорично застава против агресивните действия на партия "Възраждане" и призивте на нейния лидер Костадин Костадинов към насилие. Кабинетът осъжда и засилващите се прояви на агресия.

"В българския парламент вилнее неофашистка партия. Тя шества и в националните медии. Обявена е война на европейските ценности, каквито са и фундаменталните български ценности. България ще загуби битката за своята европейска идентичност без вярната и смела европейска позиция на медиите". Изказването е на проф. Георги Фотев. С този цитат започна изказването си премиерът акад. Николай Денков. 

Един от поводите за категоричната позиция на правителството е публикация във "Фейсбук" на Костадинов отпреди 2 дни, част от която гласи:"Т.нар. преврат в Русия свърши преди да е започнал, с което предизвика небивало разочарование в родната демократична общност. Вчера с интерес видях какво пишат и към какво призовават рупорите на американското посолство - общо взето от техните профили се лееше кръв и се призоваваше за война, избивания, метежи и всякакви други подобни неща (при условие, че не участват лично, естествено)". Сега, разбира се, са разочаровани, но само няколко часа бяха достатъчни, за да се види какво представляват те - една озверяла античовешка сган, жадуваща кръв и мечтаеща за войни и насилие. Ето защо дълг на всеки един нормален гражданин е да направи всичко по силите си, за да може тази уродлива измет да бъде унищожена - за доброто не само на България, но и на човечеството".

Ивайло Мирчев: Правораздаващите органи да не се правят на глухи и слепи за приканващите към насилие изявления на "Възраждане"

Акад. Денков призова президентството и другите партии в парламента, а и извън него да кажат смятат ли, че е нормално в последните месеци да се активизрат все повече призивите за насилие. "Включително и насилие спрямо политическите фигури и лица в Народното събрание. Този тип действия от страна на партия "Възраждане" започнаха преди около 2 години, но през последния месец виждаме непрекъснато активиране на тази агресия, включително и с публични постове от лидера на партията и призиви за изпозлване на насилие, което се появи по улиците, включително със забрана, която е нелегитимна, към народни представители да направят свои изказвания от трибуната на Народното събрание. Историята на човечеството знае, че големите проблеми започват с малки акции от този тип. Затова решихме от името на МС да кажем, че смятаме за напълно неприемливо този тип поведение. Апелираме и другите институции и партии да покажат своето отношение, а "Възраждане" да се върне към действията, които съответстват на законите на страната. Част от тези действия очевидно изискват проверка дали не става дума за нарушение на законите ни", добави още министър-председателят.

"Нека не провокираме насилие и омраза сред българското общество. Лично съм разпоредил на директорите на областни дирекции, на МВР да бъдат особено внимателни и да се намесват адекватно тогава, когато има отявлени изяви за провокации към бунтове, въстания, напрежение и насилие", заяви от своя страна министърът на вътрешните работи.

Правосъдният министър Атанас Славов припомни, че депутатският имунитет не е нито привилегия, нито индулгенция. "Използването на имунитета за заобикаляне на административна или наказателна отговорност, е злоупотреба с правото. Призивите за политическо мотивирано насилие, агресия, използването на езика на омразата са наказуеми деяния. Призовавам българските разследващите органи на база на публично известните факти и информация да запознат проверки и разследвания. Като демократично общество не можем да допуснем насилието в политическия процес да стане норма", подчерта той. 

Водещи новини

Още новини