Акциите на китайската корпорация за недвижими имоти "Евъргранд" се сринаха

  • 28 август 2023 12:00

  • 811
  • 0
Акциите на китайската корпорация за недвижими имоти "Евъргранд" се сринаха
© туитър
Слушай новината Слушай новината

Стойността на акциите на китайската компания "Евъргранд" (Evergrande Group) се понижи с около 80 на сто, след като търговията с ценните й книжа беше подновена днес за първи път от 21 март 2022 г. насам, предаде Си Ен Би Си, цитирани от БТА. 

Гигантът в сектора на на недвижимите имоти обяви през юли, цитиран от Асошиейтед прес, че задълженията му през 2022 г. са се увеличили до около 340 милиарда долара. 

Корпорацията се оказа в затруднено положение през 2021 г., когато китайските власти затегнаха контрола над сектора на недвижимите имоти. Тогава "Евъргранд" изпадна в неплатежоспособност, тъй като като изпитваше затруднения да завърши редица проекти и да се разплати с доставчици и кредитори. Впоследствие търговията с акциите на компанията беше спряна. 

Акциите на търговеца на часовници "Уочес ъв Суитзерланд" се сринаха

През юли обремененият с огромни дългове конгломерат подаде молба пред съд в САЩ за защита при фалит. Това би защитило американските активи на "Евъргранд", докато компанията разработва план за преструктуриране на задълженията си, посочва Си Ен Би Си. 

Подновяването на търговията с акциите на "Евъргранд" на фондовата борса в Хонконг идва, след като корпорацията отчете загуба в размер на 39,25 милиарда юана (5,38 милиарда долара) за шестмесечието, което приключи през юни. През същия период на миналата година обаче китайската компания регистрира загуба в размер 86,17 милиарда юана (11,81 милиарда долара).

Последвайте канала на

Калина Христова
811 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини