Нов скандал в НС - Пеевски стана член на комисията по конституционни въпроси, "Възраждане" пак налетяха на Божанков, заседанието бе прекратено

share

Поредно напрежение в Народното събрание.

Главни действащи лица отново бяха депутатите от "Възраждане", които тръгнаха към парламентарната трибуна, когато на нея излезе депутатът от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) Явор Божанков. Повод за поредно спречкване беше гласуването дали Делян Пеевски да стане част от комисията по конституционни въпроси. Това стана факт със 109 гласа "за". Подкрепата дойде от ГЕРБ - СДС, ДПС и "Има такъв народ". "Против" гласуваха ПП-ДБ и БСП. От "Възраждане" бяха в залата, но не участваха във вота. Вече независимият Радостин Василев също не гласува.  

Измежду плюнки, обиди, замерване с хартиени топчета и "меки китки" НС приключи работа за днес

Това накара Искрен Митев от ПП-ДБ да вземе думата, за да обясни отрицателния си вот. "Искам да се обърне много добре внимание, че този вот нямаше да мине, ако "Възраждане" гласуваха "против". Те не гласуваха, с което това гласуване мина, което е абсолютен израз на лицемерието на цялата им група. Днес ги видяхте - не ги съдете по думите, а по действията", каза той. 

След него на трибуната излезе Явор Божанков, но от "Възраждане" се развикаха "слизай веднага от там", "няма да говориш". Квесторите се намесиха и успяха да обградят Божанков, който отговори на "Възраждане" - "кои сте вие, че да ми казвате кога ще говоря". Депутатите от "Възраждане" продължиха да се опитват да стигнат до Божанков, който пък снимаше с личния си телефон ставащото.  

В крайна сметка председателят на НС Росен Желязков беше принуден да прекъсне заседанието и даде 20 минути почивка.  

След почивката председателят на НС Росен Желязков наложи порицание на народните представители Георги Георгиев, Деян Николов, Емил Янков, Стоян Таслаков, Славчо Крумов и Костадин Костадинов за нарушаване на реда в залата. Това предизвика гнева на депутатите от "Възраждане", които отново налетяха към трибуната и започнаха да се разправят.

"Уважаеми колеги от „Възраждане“, това, което правите е противоконституционно. Думата само аз мога да я давам, само аз мога да я отнемам", заяви Желязков. След като депутатите от „Възраждане“ начело с Костадин Костадинов не се съобразиха с думите му, Желязков отстрани лидера на "националистите" от заседанието. Заради продължаващото напрежение в залата Желязков обяви, че закрива днешното заседание.

Водещи новини

Още новини