Георги Свиленски (БСП): Борисов бяга от отговорност

БНТ
share

Прекалено много се забави и президентът, и Борисов, и първата сила, която има отговорността да предложи премиер. Имаме един изгубен месец за България, в който нищо не беше направено. Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Георги Свиленски по повод опитите за съставяне на редовно правителство.

Нямаме нищо договорено между първите две политически сили. БСП ще вземе своето решение, когато дойде редът да го вземе. За важни решения трябват отговорни политици и там виждаме мястото на БСП, заяви Свиленски.

Той определи думите на Бойко Борисов, че утре от ГЕРБ-СДС ще предложат "безспорен премиер и празни кутийки за останалите имена в правителството" като бягане от отговорност.

Борисов днес не каза нищо. Тази игра с квадратчетата също няма да му се получи. Борисов бяга от отговорност. Според мен той иска да се скрие зад името на обявения от него утре премиер до връчването на мандата от президента на 15 май. Не може партиите да посочват квадратчета за министерски постове. За нас са важни приоритетите и политиките, които ще се водят, подчерта социалистът.

Борисов категоричен: Правителство ще има, поемаме хейта и опорките

В момента ясно ли е на някого в тази държава какво иска Борисов? Борисов трябва да каже какво иска – той не е казал и до днес. Трябва да предлага правителство, премиер, програми, за да може процесът да тръгне в някаква посока. Борисов е неясен, там е притеснението – сутрин говори едно, вечер прави друго - нямаме човек, който да е последователен в действията и в политиките си, коментира зам.-председателят на ПГ на "БСП за България".

Попитан имат ли "червените" дилема "Борисов – Радев", Георги Свиленски каза: "Ние нямаме дилема "Борисов – Радев". Ние имаме дилема с модела "Борисов", който беше наследен от модела "Радев". С действията си служебното правителство руши парламентаризма и демокрацията. Служебните правителства трябва да съществуват 2-3 месеца с единствена задача да проведат честни избори".

Водещи новини

Още новини