Правосъдният министър: Няма закон, който да предотвратява домашното насилие

Булфото, архив
share

Работа с насилника, за да не се стига до рецидив или до убийство. Това предлага на 49-ото Народно събрание правосъдното министерство в своя вариант на проектозакон за домашното насилие. 

Голямата цел е да не се стига до крайната фаза на домашното насилие, като се защити жертвата и бъде изведена от там, където е застрашена. Но няма закон, който би могъл да предотврати домашното насилие. Това заяви в Русе служебният министър на правосъдието Крум Зарков за поредния случай на домашно насилие, при който беше убита жена.

Министър Зарков за насилниците: Защо тези хора влизат в затвора

Зарков е категоричен, че трябва да се работи с насилниците за превъзпитаване, тъй като насилието не свършва с тяхното попадане в затвора и изтърпяване на наказанието. Според правосъдния министър, тези, при които насилието произтича от психически проблеми, трябва да бъдат лекувани. По думите на Крум Зарков, няма закон, който би могъл да предотврати домашното насилие. 

Ограничителната заповед срещу насилника е първата стъпка, която жертвата трябва да предприеме. И да не я нарушава, подведена от обещания за поправяне на поведението, овладяване на агресията, манипулации, че ще си посегне на живота, ако не са заедно, категорични са експерти от неправителствения сектор. 

Жертва на домашно насилие с потресаващ разказ за преживяното

Оттам допълват, че различните институции у нас, ангажирани по документи с проблема "домашно насилие", не действат координирано. Затова, според тях, превенцията у нас на практика не работи.

Водещи новини

Още новини