Четири пъти повече са жертвите на домашно насилие през 2022 г.

  • 01 май 2023 10:21

  • 424
  • 10
Четири пъти повече са жертвите на домашно насилие през 2022 г.
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Към май месец миналата година жертвите на домашно насилие са били над 1700, като от тях 409 са деца, а останалите - жени. Това заяви пред БНТ адвокатът по семейно право Райна Аврамова след поредната подобна трагедия, случила се в Перник.

Тя посочи, че това е четири пъти по-голямо увеличение на жертвите на домашно насилие спрямо тези през 2021 г.

По нейни думи е необходима сериозна законодателна програма, като трябва да се прегледат всички текстове в закона за защита от домашното насилие.

Аврамова отбеляза, че част от текстовете са ревизирани, с което тя самата не била съвсем съгласна.

Тя обясни, че полемиката около законопроекта възниква, защото някои от текстовете в него вече са изменени, а други тепърва трябва да се променят.

"Трябва например да се погледне обстоятелството, че не е задължително ти да съжителстваш на съпружески начала. Възможно е да имаш връзка с това лице, то да посещава твоя дом, ти да посещаваш неговия дом. В случая в Перник жертвата сама се е върнала в семейното жилище. При тях е семейно, защото има брак, има стартирало и бракоразводно дело. Това може да се случи дори между партньори, които са във фактическа връзка, но не съжителстват на съпружески начала", поясни адвокатът.

Според нея, за да бъде ефективен законът, както пострадалият, така и извършителят трябва да бъдат задължавани да посещават специализирани програми за психологическа помощ.

Аврамова посочи, че трябва да се работи и с пострадалото лице, защото понякога жертвите страдат от т.нар. стокхолмски синдром".

По нейни думи към момента в едва около 1% от случаите съдът постановява посещаване на специализирани програми за психологическа помощ.

Аврамова заяви, че има и други начини, освен въвеждането на "регистър на насилниците", за тяхното проследяване, например чрез бюрата по съдимост и делата срещу такива хора.

От своя страна, адвокат Йорданка Бекирска заяви пред Нова телевизия, че идеята е да има превенция.

"Няма да можем изведнъж с един закон да спрем извършването на подобни актове. Трябва превенция и в момента, в който има такъв сигнал, всяка една от структурите на държавата да може да влезе в сила, а пострадалото лице да получи пълна подкрепа, за да не допуска продължаващото влияние на извършителя върху него", подчерта тя.

Педседателят на фондация "Анимус" Надежда Стойчева отбеляза, че на жертвите на домашно насилие е много трудно да вземат окончателно решение и се нуждаят от психологическа подкрепа.

Даниела Колева, програмен директор "Закрила на детето" в УНИЦЕФ-България, пък изрази мнение, че не трябва да се прехвърля вината върху жените, които се връщат при мъжете си насилници. Тя отбеляза, че много често те са икономически зависими, подлагани са на опити за манипулиране, че човекът, с когото живеят, ще се самоубие, или го правят в името на децата.

Домоуправителят на блока, в който е убита Анита: Мъжът ѝ е имал опит за саморазправа със съседи

Адвокат Бекирска посочи, че при такива случаи не жената, а насилникът трябва да бъде изведен от дома.

"Животът на жената и децата не се променя. Извършителят трябва да е извън дома", категорична бе тя.

Последвайте канала на

Калина Христова
424 10

Свързани новини

Коментари 10

Добави коментар

2023.08.10 | 17:24

10
Прекалиха с натрапването на Домашното насилие. Частните новинарски сайтове имат една мисия да стресират хората и да осигурят предпоставка за приемането на закони които са против обществото но в изгода на платците. Повечето са чисти педофили и с отнемане на родителски права и късане на връзката дете родител

2023.05.01 | 12:39

9
!!! В престъпната група влиза и една жена. Лицето, Надежда Дойчева, която се занимава с недвижими имоти като нейната задача е да намира така наречените жертви. Фирмата с която оперира е „Кеър ту ю“ ООД. Актуалното състояние на фирмата към 12.10.2021 година е обявена в несъстоятелност, но това не пречи дамата с половинката си, Стоян К., да се ширят в голяма къща под наем в Банкя. Възниква въпросът: От къде имат пари да поддържат този висок стандарт на живот? !!! ................................................................................................................................................ !!! Надежда Дойчева е близка приятелка с Полина Станчева, разобличена от Господари на ефира за измами чрез уреждане на кредити, за което ви пращаме и снимка за доказателство. !!! ................................................................................................................................................ !!! Полина Станчева Хамид и Надежда Дойчева !!! СНИМКА. Абе това със сигур е една и съща надежда дойчева с нейната гадна и грозна циганска мутра ама тук малко повече с грим калугин и фотошоп ресурс е прекалила.
Грозен циганин76

2023.05.01 | 12:03

7
И я съм оттех.
гугъл, снимка, видеоклип

2023.05.01 | 12:39

8
!!! ДАВАМЕ ДУМАТА гост Надежда Доичева "Катастрофи в София" / T.V.M.E.D.I.A !!! МНОГО ГРОЗНА СВ.ИНЯ АМА ДА ЖИВЕЕ ГРИМЬОР КАЛУГИН. НАДКЕ, ЧЕ У СУРАТ ЧЕ КВА ВЕЩИЦА СИ ЧЕ ТРЕЕ ДА ОКАМ ЕКЗОРСИСТ. чЕ ВЕКЕ СМЕ С ЯКО ЧЕ с НАДНОРМЕНО ТЕГЛО.

2023.05.01 | 11:36

5
Това не значи, че ще приемем Педе-раската истанбулска конвенция!

2023.05.01 | 11:48

6
Ще я приемете на части, тоталитаристите имат цяла торба мерки за да ви пазят от самите вас, за ваше добро и за ваша сметка. За тях вие сте животни, кастрирани, ваксинирани, дрогирани педигрипали в цифрова колибка.

2023.05.01 | 10:41

2
Какво става със закона за чyждестранните агенти? Пoдложени сме на невероятен политически и медиен натиск от неясни елементи с външно финансиране. Домашно насилие било бито кyче и дете да не си сменя пoла.

2023.05.01 | 10:54

4
Още една причина да се приеме. Всичките тролове сте еднакви лайна, нека ви видим.
Ха, ха, ха

2023.05.01 | 10:42

3
А ЗА КАКВО ТИ Е ТАКЪВ ЗАКОН, ДА НИ СПРАТ ПАРИТЕ ОТ РУСКОТО ПОСОЛСТВО ЛИ? БОЛЕН ЛИ СИ, АЗ БЕЗ ТИЯ КОПЕЙКИ ЕДВАМ СВЪРЗВАМ ДВАТА КРАЯ.

2023.05.01 | 10:35

1
Не на закона за социалните услуги! Колкото ви спасяваха от кoвида, толкова ще ви спасяват от домашното насилие. Едни оператори на соц.услуги ще си раздадат милиарди от вашия джоб.

Добави коментар

Водещи новини