БСП отправи сериозни обвинения срещу кметовете на Пловдив и Варна

Novini.bg
share

От парламентарната група на БСП разкритикуваха остро кметовете на ГЕРБ от Пловдив и Варна Здравко Димитров и Иван Портних.

По отношение на Пловдивския панаир Борислав Гуцанов разкри, че заради този казус държавата е хвърлила 60 млн. лева от държавния бюджет.

Варна купува т.нар. дупка за 43,2 млн. лева, предоставени от държавата, и допълнителни 16 млн. лева за един малък частен терен, който също е част от прословутата дупка. 60 млн. лева... как ви се струва? И в Манхатън няма такава цена на квадратен метър. Това сигурно е най-скъпото златно кътче в света. И досега няма реакция от никого, макар че от БСП нееднократно сме алармирали за този казус, обясни Гуцанов.

Той припомни, че през 2016 г. второто правителство на Борисов прехвърля безвъзмездно на Пловдив и Варна собственост върху притежаваните от държавата акции от капитала на Международния панаир в Пловдив, за да се случи всичко това.

Община Пловдив отказа да обжалва съдебното решение за Пловдивския панаир

Социалистите обвиниха и кмета на Варна Иван Портних в некомпетентност.

430 млн. лева се дадоха за удълбочаването на канала във Варна, а процедурата е все още незавършена по две основни причини – първо, че не е изчислено дали може да бъде укрепен Аспаруховият мост, и тръбата, която г-н Портних в продължение на вече пет години не може да я направи. Нека прокуратурата да вземе мерки. Може ли кмет вече един мандат да не може да разреши въпроса с мръсната канализация, която минава по дъното на езерото и това да спира тези 430 млн. да свършат своята работа, попита риторично Гуцанов.

Стана въпрос и за рибарското пристанище във Варна, за което бяха инвестирани 8,5 млн. евро за неговото построяване.

„В момента не само че не може да влезе яхта или рибарска лодка, а може пеша да преминеш от единия край от входа на пристанището до другия – така както Христос може да ходи по водата, така и ние можем да ходим. 70 процента от тези средства са европейски пари, също на сметката на г-н Портних. Ето защо сезираме Европейската прокуратура, както и Общинския съвет на Варна и политическият съвет на ПП ГЕРБ, които са мнозинство във Варненския общински съвет“, добави Гуцанов.

Водещи новини

Още новини