Политолог: ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ очевидно трябва да застанат зад правителство на Еврозоната

Булфото, архив
share

Избирателите на тези партии искат правителство. Бюджетът, който се предлага, означава, че изоставяме Еврозоната. Те са минималното мнозинство. ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ очевидно трябва да се съгласят да застанат зад едно такова правителство. Това каза в интервю за "Панорама" политологът Светослав Малинов.

"Добрите неща в нашата ситуация са сложни и изискват търпение. При всички положения трябва да се отчитат избирателите и на двете формации. Формулата, която ПП-ДБ трябва да предложи, е правителство без ярки политически фигури. Ако някой от сегашните лидери има амбиции, ще трябва да поизчака малко. Приемам разумните, а не злонамерени опасения, най-вече на ГЕРБ, че ако нищо не се договори преди първия мандат, се отива към риск. Лидери, които довчера смятахме, че не могат да говорят заедно, говориха заедно на трибунката в Народното събрание", добави той.

Десислава Атанасова: Ако ПП - ДБ не подкрепят кабинет на ГЕРБ, ще предложим правителство на малцинството

"Ще има всякакви обрати. По това време миналия път почти нямаше анализатор, който да не заяви, че ще има предсрочни избори. Сега нещата стоят по-добре. Има шансове с втория мандат. Шансът с първия мандат е много, много малък. Първият мандат е ясно отвхърлен от ПП-ДБ. За втория мандат дебатът е отворен. И двете страни трябва да направят компромис. Първият трябва да е от ГЕРБ, приемайки възможността за втори мандат. Вторият трябва да бъде направен от ПП-ДБ. Не могат да предложат кабинет с участието на ПП-ДБ. Трябва да се намери формула, която да показва уважение и към техните избиратели, и към тези на ГЕРБ. Приветствам въздържането им, макар че в демокрацията политиците трябва да говорят. Фактът, че в момента партиите не могат да не вземат решение за кабинет, не означава, че няма да го направят. Трябва да се води разговорът какво може временно да ги събере", смята Малинов.

Водещи новини

Още новини