ГЕРБ-СДС първи в Президентството, ето какво си казаха Борисов и Радев

bulphoto
share

Започнаха консултациите при президента Румен Радев. Разговорите с ГЕРБ-СДС стартираха точно в 15.00 часа. 

В началото президентът поздрави формацията за постигнатата изборна победа. Той подчерта, че българският народ ги е натоварил с отговорността да съставят правителство.

„Като водеща политическа формация имате водещата роля за решаването на неотложни задачи, които бяха отлагани в няколко парламента, като законите по Плана за възстановяване и устойчивост, приемането в еврозоната и Шенген, законът за държавния бюджет. Вчера чух амбициозна задача заедно с Продължаваме промяната, че няма да се пипат разходите и данъците“, посочи той. Радев предупреди, че те са притиснати от времето и изрази опасенията си, че ако не се състави правителство, има риск да не се приеме бюджета.

Радев ускори процедурата: Свиква на консултации 4 партии в един ден

"Имате ли резервни планове, ако се състави или не се състави правителство какво ще стане по отношение на бюджета, колко време е необходимо за приемане на най-важните закони", попита държавният глава.

„Българският народ казва, че нито една партия не може да се справи сама. Затова прилагаме много търпение. За мен най-силното и стабилното правителство е това с колегите. Въпросът е дали те ще преодолеят това, само чуваме в момента какво щели да кажат на една партия избирателите. Вие сте по-млад, но Илияна (бел. ред вицепрезидентът Илиана Йотова) помни когато най-голямата добродетел беше да постави държавата пред партийното и избирателите. Лидерите, които не отчитат този факт, не могат да отговарят на тези въпроси. Хората казаха: Без ГЕРБ не може, но не казаха, че ГЕРБ може сами да направят правителство. Най-силното и веднага отговарящо на всички ваши въпроси можем да отговорим в кратки срокове, но въпросът е дали колегите ще се преодолеят“, започна лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

„Винаги може да се намери друг план, но той няма да е стабилен, нито дългосрочен, нито ще успокои обществото. Ще търсим възможност да се внесе бюджета. Но ние няма да оставим държавата да влезе във финансов колапс през юни и полагаме усилия да сме отговорни. Търпеливи сме, защото е грехота от това, което се вижда в последните дни. Има шанс да направим нещо стабилно с ваша помощ“, обърна се той към държавния глава и му благодари за поканата.

Радев отново го попита за сроковете и колко време е необходимо.

Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС в НС Десислава Атанасова отговори, че след като вчера е започнала истинската работа на НС, днес е взето решение за правилника за дейността, като сроковете, които са заложени, са до идния вторник. „До края на следващата седмица имаме намерение да изберем и състава на комисиите. При най-бързи темпове на работа те могат да заработят или в края на следващата седмица или след 1 май. Приоритет са законите, които с ПП записахме като важни за държавата. Приоритетно ще разгледаме законите, внесени от Министерски съвет, касаещи Плана за възстановяване и устойчивост, еврозона, Шенген, както и законите за реформа в правосъдната система“, изтъкна Атанасова.

Тя обобщи, че до 2-3 седмици може да се започне с гледането на законите.

„Всички закони ще бъдат внесени и надявам се да не последват съдбата на Кодекса за застраховането, а е изключително важен закон, Законът за енергетиката, с който имаме обвързване с европейската комисия“, посочи Радев.

Водещи новини

Още новини