Сергей Лавров се срещна с президента на Никарагуа

  • 20 април 2023 06:51

  • 562
  • 4
Сергей Лавров се срещна с президента на Никарагуа
© Getty Images

Руският външен министър Сергей ЛавровСергей ЛавровСергей Викторович Лавров е руски дипломат, като от 2004 година е министър на външните работи снощи се срещна с президента на Никарагуа Даниел Ортега и двамата обмениха опит за американските санкции, предаде Асошиейтед прес.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14014

Вчера САЩ обявиха нови санкции срещу трима никарагуански съдии, които лишиха от гражданство 222 опоненти на правителството в изгнание.

Ортега каза на Лавров, че правителството му не е обезпокоено от това. "Вече имаме стотици служители, на които са наложени санкции... това вече не предизвиква у тях никакво безпокойство или страх", заяви Ортега.

Лавров му отговори, че "санкционираните хора в Русия приемат това като признание за тяхната ефективност" в защитата на руските интереси. Забележките на Лавров бяха преведени от руски на испански език от осигурен от правителството преводач.

Сергей Лавров: Русия иска конфликтът в Украйна да приключи възможно най-скоро

Ортега нарече САЩ "диригент на международен терористичен оркестър", който използва Украйна, за да намери начин да се отърве от Русия. Според президентът на Никарагуа всички страни по света страдат от конфликта в Украйна, предаде ТАСС.

На пресконференция след срещата Ортега заяви, че е обсъдил конфликта в Украйна с руския външен министър. "На първо място, разбира се, говорихме за мира. Руската федерация се бори за мир, тя (борбата - бел. ред.) не е срещу народа, тя е срещу фашистите", заяви Ортега.

През последните години правителството на Ортега на практика арестува всички свои вътрешни политически опоненти, както и свещеници и един епископ, посочва АП. На 9 февруари правителството на Ортега освободи 222 опозиционери от затвора и ги депортира, като заяви, че никарагуанското им гражданство ще бъде отнето, а имуществото им - конфискувано. Правозащитни групи твърдят, че тези стъпки са в нарушение на международните норми.

Сергей Лавров: За мира в Украйна е нужно установяването на нов световен ред

Лавров започна обиколката си в Латинска Америка в понеделник със спирка в Бразилия, където администрацията на президента Луиз Инасио Лула да Силва се стреми едновременно да развива връзките си с Китай, Европа и САЩ, като същевременно запазва отворена вратата за Русия. По време на посещение в Дубай Лула заяви, че Русия и Украйна носят обща отговорност за войната.

Във вторник Лавров се срещна с венецуелския президент Николас Мадуро, а днес се очаква да посети Куба.

Последвайте канала на

Весела Найденова
562 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
CIA

2023.04.20 | 18:35

4
ръководителите на световните демокрации се събират да обсъдят коя страна да нападнат след Украйна!
Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2023.04.20 | 13:08

3
Не останаха приятели на рускенефа, които да подържат агресията и руския фашизъм! :)
За един пробит долар

2023.04.20 | 11:43

2
Това са поддръжниците на режима в Русия - бананови републики, страни от третия свят и отявлени терористични държави. На жабата, колкото и да и обясняваш за красотата на океана - тя си признава блатото. Да си седят там . Това е България и скапаните туземци нямат място тук.
Ukraina55

2023.04.20 | 08:48

1
На лавров нему стига че Китайците и иранците го изнасилват отзад и отиде сега и при Никарагуа да го шибат отзад този мръсен педал които му харесва да го шибат отзад черни пишки ха ха ха.А после защо руснаците са жалки педали ха ха ха.Лавров педала.

Добави коментар

Водещи новини