Гълъб Донев: Оставаме солидарни с Украйна, но забраняваме вноса на храни оттам

Булфото (архив)
share

България ще забрани временно вноса на храни от Украйна, стана ясно от думите на служебния министър-председател Гълъб Донев преди началото на редовното заседание на кабинета. Забраната за храни от Украйна няма да важи единствено за стоки, които минават транзитно през територията на България и имат за крайна дестинация други държави.

„Основната причина е, че за последната година, противно на замисъла на т.нар. коридори на солидарността, значителни обеми храни останаха в страната и разстроиха основни производствено-търговски вериги. Ако тази тенденция се запази и усили, което е напълно реално, е възможно да се стигне до тежки последици за българския бизнес. Като правителство, което работи и решава проблемите на българските граждани, не можем да допуснем това да се случи“, аргументира се Донев.

Кабинетът решава за вноса на продукция от Украйна

Той обърна внимание, че европейските институции все още обмислят адекватен отговор на променените обстоятелства, и изрази надежда, че Брюксел ще чуе и ще разбере позициите на България, Полша, Унгария и Словакия, които също предприеха подобни мерки за забрана на внос на храни от Украйна.

България остава солидарна с Украйна, но фалитите на българските селскостопански производители с нищо няма да допринесат за нейната кауза, подчерта още служебният премиер.

Водещи новини

Още новини