Политологът доц. Стойчев: Има шанс за редовен кабинет и той трябва да е тип "Габровски"

БТВ
share

За някои е оптимистично да има кабинет в този парламент, за други не е. За мен има шанс да се състави кабинет и по този начин да се сложи край на дългото еднолично управление на президента.

Това каза в предаването "Лице в лице" по БТВ политологът доц. Стойчо Стойчев, който коментира политическата ситуация в страната и възможностите за формиране на редовно правителство. 

"За мен е най-добре да се предложи кабинет подобен на кабинета "Габровски" с мандата на ГЕРБ. Това означава министри, които са еднакво отдалечени от политическите партии. Този кабинет ще бъде подкрепен от ДПС, ИТН, БСП и дори "Възраждане".Никой няма да се сърди на "Възраждане", ако подкрепят такъв кабинет, който ще нормализира обстановката. Според мен обществото е готово на такъв вариант", обяви политологът.  

Възможно ли е да има редовен кабинет без подкрепата на ПП-ДБ?

"Хубаво е да ходим на избори, защото ако не ходим, това означава, че някой е отнел отговорността от нас. В никакъв случай не упреквам президента, че е узурпирал властта. Той си върши добре работата и не е нарушил Конституцията. В момента има две поляризирани части на българското общество. В такава ситуация голяма роля играят малките партии. Ако има нови предсрочни избори, всичко ще зависи колко от малките партии ще влязат. Сега влезе една малка партия - ИТН. На другите избори може да влязат две малки партии, които да търсят споразумение с някоя от големите партии", прогнозира доц. Стойчев. 

Водещи новини

Още новини