Политолози посочиха какъв хоризонт ще има парламентът и вариантите за кабинет

  • 20 април 2023 18:44

  • 1714
  • 9
Политолози посочиха какъв хоризонт ще има парламентът и вариантите за кабинет
© БНТ
Слушай новината Слушай новината

Днес няма кой знае какво развитие, но нещата стоят така: има 2 възможности за съставяне на кабинет по това, което говорят партиите. Това заяви в интервю за БНТ политологът Даниел Смилов. 

Според него, едната от тях е експертно правителство на ГЕРБ по модела “Габровски”. “Да търсят подкрепа в парламента. Няма да има подкрепа от ПП-ДБ, но има възможност от другите партии да осигурят такава подкрепа. Сега ГЕРБ са с малко по-голяма подкрепа. Няколко гласа не достигнаха в предишния парламент. Този вариант би имал и някаква стабилност, ще има и подкрепа на ПП-ДБ по тези 30 и няколко закона, за които вече са се договорили”, обясни политологът.

Радев отрече да иска избори и еднолична власт, ПП-ДБ отново подчертаха: правителство с ГЕРБ - не

Смилов посочи, че вторият вариант за редовен кабинет е на ПП-ДБ. “Решението ще е на ГЕРБ: дали да оставят формирането на правителство на ПП-ДБ и да им осигурят малцинствена подкрепа. Ще бъде някакво управление на малцинството с подкрепа на ГЕРБ. При този вариант трябва да има ясно разписване на условията”, уточни той.  

ПП-ДБ след консултациите: Парламент ще има поне до средата на юни

По думите му, този парламент не бива да се отписва, а страхът от “Възраждане” не трябва да се хиперболизира. 

“Самият президент каза, че в предишния парламент бюджетът е бил взривен с гласувания и предлагания на непрекъснати държавни разходи. Нещо, което по принцип е убийство за всяка държава и икономика, но политиците много обичат да ги гласуват преди избори. Сега пак ще е в предизборна ситуация и пак, попадайки в същата сватбарска еуфория, в която единият предлага 200, другият 300, третият - печка за младоженците. Нищо не се е променило. Ако всички са толкова неотстъпчиви и страхът да не изгубят някой избирател ще спира формирането на правителство, няма как да стане”, посочи от своя страна политологът Георги Харизанов. 

Бойко Борисов: Помолих президента да забави мандата, няма да съм кандидат-премиер

“Позитивният сценарий е законодателната рамка и планът за законодателни инициативи да дадат база за създаване на нов тип доверие и излъчване на сигнали върху обществото за сътрудничество, построено върху националния интерес. Според Смилов, присъствието на Борисов е пречка, а според мен - позитив. Повече хора в ПП-ДБ симпатизират на Борисов, отколкото в ГЕРБ на ген. Атанас Атанасов”, допълни той.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
1714 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар

2023.06.06 | 09:52

9
тръбния отпуши една тръба и стана мазало. потекоха фекалии
ZeЛЕвСКИ

2023.04.20 | 19:02

2
ОТ КАТО ГО РИТНАХА ПО ТРЪТКАТА ОТ Euronews, ТОО ГАЛФОН БЕЗ ОБРАЗОВАНИЕ ХАРИЗАНОВ ПАК ИЗПЪЛЗЯ И КРАВАРСКИТЕ МЕДИИ УСЛУЖЛИВО ГО КАНЯТ ВСЕКИ ДЕН ДА ЗАЩИТАВА И ПРОСЛАВЯ СИК-аджията КОМУНИСТА ПОЖАРНИКАРа агент "БУДА"-ла☭ ... МУ-ХА-ХА

2023.04.20 | 22:53

8
Много си зле,много
ZeЛЕвСКИ

2023.04.20 | 20:03

5
БОЙ ПО оКРАИНСКИТЕ ХОХЛИ-НАЦИТА, ЧИФУТИТЕ, ЕВРОгЕЙСКИТЕ ПРОПАГАНДАТОРИ, КРАВАРИТЕ И ТЕХНИТЕ ТЕЛЕТА В Република България.... ТОВА Е ПРАВИЛНИЯ ПЪТ….. МУ-ХА-ХА

2023.04.20 | 19:24

4
Само, че сега агент БУДА, има евроатлантическа партия Герб. Създадена и спонсорирана от Германия. Нещо против ли имаш?
Смях

2023.04.20 | 20:18

6
Ха, ето го бе говедовъда харизанов, не май че беше напоителен мошенник, А някой се тревожеха, че го изритали от Еееевронюз. бъгъ. Ама пък хороший тен, хороший солариум, от тези дето изпичат мозъци. Другари, досещам се, че както копейкин работи за копейки, мей би некои мързели работят за доларес, еврос, биткойнес ......
Смях

2023.04.20 | 20:21

7
Понеже компютърът ми е от 1983 г и не виждам добре този политолог ли го водят или минетолог?

2023.04.20 | 19:17

3
Политически разврат е това ! Две враждебни партии , два антипода да се прегърнат , лъжейки избирателите си , защото така им заподядал хаверикансия сводник от Козяк ! Нови избори и САМО ВЪЗРАЖДАНЕ !
Емѝ...

2023.04.20 | 18:49

1
❤️Аз съм 55-годишно момче Емѝ... ) Млад амбициозен SEX модел на OnlyFans) Моля, вижте моите откровени голи снимки със други мъже, като кликнете тук ➤ Ja.cat/id369033

Добави коментар

Водещи новини