Комисията по отбрана подкрепи годишния доклад за състоянието на националната сигурност

Булфото
share

Парламентарната комисия по отбрана подкрепи годишния доклад за състоянието на националната сигурност на България през 2021 година. Десет депутати гласуваха „за“, а трима – „въздържал се“.

В доклада се съдържат информация и оценки за вътрешнополитически събития, за процеси по реализиране на международни проекти и за събития в конфликтни райони в други държави. Анализирани са сложните и противоречиви процеси от вътрешен и външен характер, които са оказали съществено влияние  върху състоянието на националната сигурност, се посочва в мотивите към проекта.

Според доклада опасностите от външнополитически характер за националната сигурност на България през 2021 г. произтичат основно от напрежението по оста Русия-Украйна и противопоставянето между държавите от НАТО и ЕС с Русия. Миграционният натиск и нестабилността в други райони на света (Афганистан, някои страни от Африка) продължиха да оказват натиск върху външните граници на държавата и съответно върху държавите от Европейския съюз, се посочва още в мотивите на проекта.

В доклада са представени основните дейности на министерства и ведомства, свързани с констатиране и противодействие на заплахи пред националната сигурност, и с оглед на изпълнение на Стратегията за национална сигурност на страната. Посочени са основни резултати от дейността на службите за сигурност и службите за обществен ред за защита на националната сигурност.

На церемония в София осветиха бойните знамена и знамената-светини на Българската армия

Приемането от Народното събрание на решение по проекта на Годишен доклад за състоянието на националната сигурност на България през 2021 г. ще има и съществено значение за планирането на дейностите по защитата на националната сигурност и реализирането на националните интереси в непосредствена и средносрочна перспектива, се казва още в проекта.

Това е втори опит докладът да бъде внесен за разглеждане в Народното събрание, отбеляза секретарят на Съвета по сигурността към Министерски съвет ген. Данчо Дяков. Той добави, че докладът е актуален и към днешна дата. Според председателя на комисията по отбрана Христо Гаджев в доклада има неща, които трябва да се коригират, отбелязва БТА.

Водещи новини

Още новини