Полк. Славчо Велков пред novini.bg: Ако искаме да ни е гарантирана националната сигурност, ние трябва да си направим т.нар. „умна преграда”

  • 15 ноември 2022 15:55

  • 1009
  • 0
Полк. Славчо Велков пред novini.bg: Ако искаме да ни е гарантирана националната сигурност, ние трябва да си направим т.нар. „умна преграда”
© личен архив, булфото

За бомбения атентат в Истанбул, за националната ни сигурност и можем ли да твърдим, че България е разграден двор, предвид случващото се по южната ни граница с Турция, разговарям със специалиста в борбата срещу тероризма полк. Славчо Велков. Той е дългогодишен университетски преподавател, бивш независим депутат от гражданската квота на „БСП за България”.

- Г- Велков, пак загубихме спокойствие за националната сигурност на южната ни граница, където преди дни беше брутално убит наш граничар. Предвид това, имат ли основание онези, които наричат държавата ни „разграден двор”?

- Ако имате предвид нарушената цялост на т.нар. ограда – инженерно- преградно съоръжение, което да възпрепятства преминаването на мигранти, би могло да се допусне изказването за „разграден двор”. Но не може да се твърди, че България е разграден двор. Само конкретна част от границата и това, че там има условия за сравнително лесно проникване на мигранти през нея.

- Само на МВР ли е отговорността за сигурността по границите ни?

- Не, не само вътрешното министерство носи тази отговорност. Конституцията вменява на въоръжените сили на РБ отговорност по опазване на националната сигурност и териториална цялост. Доколкото държавната граница е част от териториалната цялост, може да се каже, че не само от МВР са отговорни за това. Но трябва да се отчита и факта, че държавната граница се охранява от гранична полиция, която е главна дирекция в състава на вътрешното министерство. Така че най-голямата отговорност за охраната и поддържането на съоръженията по държавната граница, е на МВР. Още повече, че от декември м.г. задължението за поддържката на това инженерно-преградно съоръжение попадна напълно в прерогативите на МВР, а преди това беше във властта на областните управи. Така, че вътрешното министерство е една от структурите, която е призвана да охранява държавната граница.

- Какви ще са последствията и резултатите от състоянието на охраната на границата и трагедиите там?

- За съжаление, последствията са налице – вече има трима убити граничари. Лично аз смятам, че въпреки изявленията на политиците затова, че ни е обявена открита война от трафикантите и незаконната миграция и държавата ни трябва да отговори с цялата си мощ, то за съжаление виждаме, че държавата не им отговаря с цялата си мощ.

Проникването на територията на страната ни продължава.

Мисля, че сега, за да се отговори на засиления обществен интерес и недоволство, ще се предприемат мерки, които ще се огласяват надълго и пространно, но това ще е до следващия трагичен случай, за съжаление.

- Въпросът с охраната и укрепването на държавната граница, е много важен,  какво още да се направи?

- На първо място, най-дългата част от южната ни граница - почти 280 км, се нарича българо-турска, е и част от външната граница на ЕС. Нейната охрана и предотвратяването на проникването на големи групи мигранти и трафиканти, е от жизнено важно значение за националната ни сигурност и за тази на ЕС.

Образно казано тази част от границата трябва да бъде „санирана”, за да е в състояние, което гарантира минимални рискове за сигурността ни.

Бързам до допълня, че това не се отнася само до преградното съоръжение, а за цялата система за охрана на държавната граница, която включва технически средства за наблюдение, за откриване на движение на групи хора, за известяване, за придвиждане и т.н. Така че тепърва, ако искаме да ни е гарантирана националната сигурност, ние трябва да си направим т.нар. „умна преграда”. Не да пращат там  почти невъоръжени граничари да загиват, а да могат да контролират процесите и да реагират ефикасно. Затова са нужни много средства. ЕС трябва също да поеме отговорност, защото става въпрос за външната граница на съюза. Дали ще е чрез съществуващи структури като „Фронтекс”, или чрез финансови средства, или пък „Европол”, е въпрос на политически решения и воля на онези, на които им е вменена тази отговорност и задача.

- Да преминем отвъд границата, какъв е вашият коментар за атентата в южната ни съседка Турция от преди ден, при който има 6-ма загинали и близо 80 ранени?

- Медиите в Турция към момента не са облагодетелствани с изобилна информация по въпроса. Защото управляващите там, в лицето лично и на президента Ердоган, забраниха изнасянето на подробности по случая в медиите. Наличните сведения засега са само онези, които разпространиха официалните власти в южната ни съседка. По отношение на технологията на извършеното, мога да кажа, че това е един много сериозен терористичен акт на бомбен тероризъм в градски условия.

Съществува понятието „модерен градски тероризъм”, което е подходящо за станалото там, а то е с голяма обществена опасност.

Времето и мястото за деянието са подбрани така, че актът да постигне максимален публичен ефект и всяване на паника. Става на една много оживена търговска улица в центъра на Истанбул, на булевард "Истиклял", чието име в превод е „Независимост”, където са разположени много дипломатически представителства, консулски и др. служби и има непрекъснат поток от туристи, тъй като зоната е пешеходна. Затова ефектът от този терористичен акт е много голям – вижте броя на загиналите и ранените, да не говорим за уплашените, които са много повече.

- Какъв е почеркът на извършения тероризъм?

- Смятам, че не само ПКК извършва терористични актове по подобен начин, въпреки, че Турската държава много бързо заяви, че това е дело на ПКК, дори обявиха своята версия и откъде са дошли извършителите – от сирийския град Африн, също така какво е взривното устройство, че има участие на жена и задържани и т.н.. Тази бързина говори от една страна, за намерение на властите да приключат случая ефективно и бързо, но от друга - да се обяви предполагаем извършител, независимо дали ще се окаже, че е той или не.

Ислямска държава също има подобен подход при извършване на такива актове на бомбен тероризъм. Друг е въпросът, каква е политическата обстановка, в която се провежда този тероризъм. Ако следваме политическата логика на нещата, не бива да се пренебрегва факта, че в Турция предстоят избори. Този акт може да бъде в отговор на действията на турската държава, чрез нейните спец органи по отношение на антитерористични операции около границата с Ирак и Сирия.

Още е много рано да се правят изводи. Но е сигурно, че това е един от големите терористични актове през последните 7 години.

Последвайте канала на

Аделина Делийска
1009 0

Свързани новини

Водещи новини