Радев: Парламентът се дави в скандали, вместо да си върши работата

Novini.bg
share

Не искам да говорим за третия мандат, преди да са изчерпани всички опити около втория. Но ще обявя решението си в срок. По-важното е, че парламентът се дави в скандали и предизборно говорене, а има важна работа за вършене. Обяви, че законите по Плана за възстановяване са приоритет, а те не се движат, законите за Шенген също не се движат. Това заяви пред журналисти президентът Румен Радев.

,,За първи път от 11 години България получи ясна подкрепа и дата за Шенген - най-късно октомври 2023 г. Но за да се възползваме пълноценно, е важно да се приемат двата важни закона за Шенген – антикорупционният и Законът за отговорността на главния прокурор. Ако този парламент не ги приеме, ние няма да можем да се възползваме пълноценно от постигнатото на дипломатическия терен и на най-високо политическо равнище'', предупреди държавният глава.

Депутатите отхвърлиха декларацията на ПП

Румен Радев коментира пред медиите и темата с националната ни сигурност.

Националната сигурност е фундаментът за просперитета на всяка една държава. Тя не се гради за година или две. Националната сигурност означава непрекъснат ангажимент и усилия не само на Министерството на отбраната, но и на всички политици и цялото ни общество. Очаквам най-накрая да се прояви разум да има една систематичност, дългосрочна стратегия и ясна визия за въоръжените ни сили. Но най-важният елемент в националната ни сигурност са хората в армията – тяхната мотивация, подготовка и оборудване, нека да не го забравяме, апелира той.

Държавният глава сподели още, че Министерството на отбраната прави всичко по силите си, за да гарантира летателната способност на МиГ-21 и тази година, но това е изключително трудно, поради което призова да се търсят дългосрочни решения до пристигането на ескадрилата от изтребители F-16. И припомни, че летците ни летят все по-малко и това е "много опасно".

По думите на президента един от вариантите е да се търсят самолети "втора ръка" на лизинг от съюзническа държава.

Относно слуховете в публичното пространство, че дъщеря му – Дарина Радева, ще участва в бъдещ филм на режисьора Максим Генчев, президентът поясни, че е разговарял с нея и тя му е казала, че няма никакъв поет ангажимент или договор за участие във филм на Генчев.

Асен Василев и Жечо Станков си спретнаха потресаващ скандал, медиите се хванаха за главите

Водещи новини

Още новини