"Възраждане" алармира: В България липсва закон за трюфелите

Novini.bg
share

В 47-ото Народно събрание бяхме внесли законопроект относно култивирането, добива, търговията и износа на трюфели. Изтеглихме го обаче няколко седмици по-късно заради негативните становища на двете водещи министерства – на земеделието и на околната среда и водите. Това заяви на брифинг в парламента Даниел Петров от Възраждане.

Причината за изявлението е изнесената преди няколко дни информация от прокуратурата за разбита организирана престъпна група, нанесла щети за над 12 млн. лева на бюджета заради фиктивна търговия с трюфели.

Разкриха организирана група за данъчни престъпления и пране на пари

Петров припомни, че земеделското министерство е разработвало такъв законопроект, който обаче никога не внесе в парламента.

По думите на депутата, ако законът тогава е бил гласуван и приет, тази финансова измама "щеше да бъде осветлена още преди лятото на тази година", тъй като в закона лежали мерки, които ограничавали износа на трюфели.

Според него от години съществуват лобистки интереси, които пречат да се регулира нормативната уредба по този въпрос. И допълни, че България е една от малкото страни в Европа, в които липсва законодателство, което да регулира дейностите в този бранш.

Водещи новини

Още новини