Политолог: Президентът започна открита война с ПП

bulphoto (архив)
share

Наблюдаваме много странна метаморфоза на президента, който даде път на Асен Василев и Кирил Петков в политиката. Сега изведнъж виждаме един остър и критичен тон, който не става ясно на какво се базира. Не става ясно какви са греховете на тази нова партия, която се оказа, че го е излъгала. Той трябва да е по-конкретен. Това, което виждаме от вчера е открита война. Това заяви политологът доц. Милен Любенов в предаването „Денят на живо“ по Нова нюз по повод номинацията на ГЕРБ за премиер в лицето на неврохирурга проф. Николай Габровски.

„Вчера се случи нещо друго – Продължаваме промяната (ПП) внесоха сигнал до ДАНС за действия на шефа на БАБХ и той бе освободен. Тази тема не се коментира в публичното пространство и има ли връзка със сигнала“, пита се той.

Блокирането на страната ни за Шенген

„Виждаме поредица от действия в тази посока. В България има много натрупани проблеми в имиджов план. Технически сме готови за Шенген от 2011 г., но сме блокирани. Трябва да си дадем сметка, че става дума за системни проблеми“, посочи Любенов.

Лорер: Радев явно е разочарован, че ПП не е президентска партия

„Имаше подкрепа за ПП миналата година. Напреженията тръгнаха от началото на годината и те бяха свързани с промените в „Булгаргаз“. Тогава дойдоха първите упреци от президента. Явно е искал да има по-сериозно влияние в кабинета „Петков“. Очевидни са амбициите на Румен Радев да има по-голямо влияние върху българския политически процес“, обясни политологът.

Ще има ли нов кабинет?

„Шансовете клонят към нула. Вчера в последния момент, театрално бе представен кандидатът за министър-председател. Най-малкото можеше кандидатът да бъде обсъден с потенциалните коалиционни партньори. Не виждам шанс за реализиране на първия мандат. Вероятно това е разиграване на тип експертен кабинет, което е и загрявка за третия мандат. Ако няма предварителна подкрепа за правителство, опитът да се снесе няма да събере повече от депутатите от ПГ на ГЕРБ-СДС“, прогнозира политическият анализатор.

„Кабинет с третия мандат може да се състави в зависимост от това на кой бъде предоставен. Ако се връчи на БСП това ще бъде обричане на неуспех. Ако е на Стефан Янев, е възможно някакво правителство във формат „хартиена коалиция“, но то няма да може да извърши реформи. Има опасност да влезем в спирала от избори. Трябва самите партии да преосмислят своето поведение, за да станат приемливи партньори за други партии“, каза още доц. Милен Любенов.

Водещи новини

Още новини