Андрей Гюров за хартиените бюлетини: Не е проблемът как се гласува, а как ще се отчитат гласовете

БТВ
share

Това, което можем да направим е да отстояваме принципите си и защитаваме интересите на избирателите си. Ние искаме българските граждани да могат да изразят своя избор свободно, не да не да бъдат разкарвани. Това заяви депутатът от „Продължаваме промяната“ Андрей Гюров в предаването „Лице в лице“ по БТВ. 

Гюров посочи, че Мустафа Карадайъ е звънял на парламентарните групи  относно промените в Изборния кодекс.

Това, което защитаваме като парламентарна група е да бъде изтеглен Изборният кодекс в сегашния му вариант. Това зависи от решение на парламента, има възможност да се вземе такова решение с мнозинство. Ние призоваване всички партии да подкрепят това решение, Изборният кодекс е опорочен, каза още председателят на парламентарната група на „Продължаваме промяната“. 

За нас е изключително важно всеки гражданин да изрази своя вот и той да бъде зачетен по правилния начин. Така променен Изборният кодекс не може да доведе до нищо хубаво. Случиха се няколко големи неща – превръщането на машините в принтери на бюлетини. Не е проблемът как гласуваме, а как ще бъдат отчитани тези гласове. В последните годни сме виждали за какви машинации на вота, как хората бяха държани като заложници в зала „Армеец“, как бяха объркани протоколи. Искаме България да гледа напред, а не назад към тъмните години на прехода. Второ – защо беше закрит Обществения съвет на ЦИК? Защото даде становище,че смесеният вот би бил най-лошият вариант. В секциите, в които има само хартиено гласуване има по-голям спад, и отколкото в секциите, където се гласува машинно. Има спад на избирателната активност, но не е заради машините, посочи Гюров. 

ПП и ДБ към БСП: Демонстрирахте пълна лоялност към ГЕРБ и ДПС за връщането на хартиения вот

Той коментира и изказването на Кирил Петков, че „Продължаваме промяната“ няма да води преговори с БСП за съставяне на правителство. 

Ние няма да преговаряме за съвместно управление с БСП или друга сила, която поддържа Избирателния кодекс в този му вариант. Той отваря вратата към управление на партиите на статуквото. Искаме да видим България модерна, добави депутатът.

В такава ситуация не можем да преговаряме с нито една партия, която потъпква правилата на парламента и правата на българските граждани. Така коментира отложената среща между „Продължаваме промяната“ и ДПС. 

Ние сме заявили много ясно, че няма да подкрепим правителство с мандат на ГЕРБ. Когато дойде при нас вторият мандат ще предложим кабинет и ще търсим подкрепа от парламента. Общо управление с ГЕБР е невъзможно. Ние ще търсим подкрепа по политики, уточни още Гюров.

Относно местните избори и общите кандидати с „Демократична България“, Гюров заяви: Там, където е разумно ще търсим общи кандидати. И днес се видя, че демократично настроените сили се обединяват, когато това е нужно. В тази кризисна ситуация трябва да направим всичко възможно издигнем общи кандидати, където е необходимо. 

Кирил Петков: С ДБ ще имаме общи кандидати за местния вот

Водещи новини

Още новини