Гюров (ПП): Гласуването с машина трябва да се запази в секциите с над 300 избиратели

  • 16 ноември 2022 11:22

  • 271
  • 5
© Булфото, архив

От "Продължаваме промяната са готови да допуснат специално създадени секции за желаещите да гласуват с хартиена бюлетина, но декларациите за гласуване да се попълват на място, за да се избегнат манипулации.

В декларация от името на група Андрей Гюров от "Продължаваме промяната" припомни категоричната позиция на партията против смесеното гласуване: с хартиена бюлетина и машини. "Гласуването с машина трябва да се запази в секциите с над 300 избиратели", смята той.

ПП поиска отхвърляне на всички текстове в Изборния кодекс в полза на смесеното гласуване

"Ние от "Продължаваме промяната" категорично отхвърляме всички текство в Изборния кодекс в полза на смесеното гласуване. Машинният вот гарантира честни избори. Поправката на протоколи, тяхната подмяна, разпилените чували с бюлетини, тъмните стаички, в които бюлетините се заснемат за да се отчете купеният вот: тези неща трябва да останат в миналото. Критиките не идват само от нас. Да започнем с ЦИК - на последните избори със смесено гласуване са отчетени "множество технически грешки при сумиранията", припомни народният представител.

"Успяхме да ви победим с машини и с вашия Изборен кодекс", отвърна му Тома Биков от ГЕРБ.

От ГЕРБ-СДС призоваха "Продължаваме Промяната" (ПП) за дебат с актуални аргументи по промените в Изборния кодекс (ИК), свързани с връщането на смесеното гласуване. От името на парламентарната група Тома Биков заяви, че позицията им по въпроса няма да се промени, въпреки обвиненията на ПП за неща, които дори не са се случили. "Вие вече сте решили, че изборите са фалшифицирани, когато те дори не са започнали, коментира Биков. Как така решавате това и качвате доверие в изборния процес, казвайки го", попита той. Депутатът отбеляза, че рекордно ниските избирателни активности са станали факт именно след въвеждането на машинното гласуване.

Преди това председателят на ПГ на "Продължаваме Промяната" Андрей Гюров, също в декларация, обяви, че са внесли промени в ИК, които да гарантират правото на глас и да върнат доверието на гражданите в изборните резултати. Според тях машинното гласуване задължително трябва да се запази в секциите с повече от 300 избиратели, както е и сега. От ПП категорично отхвърлят всички текстове в кодекса в полза на смесеното гласуване. Машинният вот е този, който гарантира честни избори, заяви Гюров.

Част от промените, които предлагате, са неадекватни и ще създадат хаос, коментира  Тома Биков от парламентарната трибуна. Пак са ви хрумнали по някое време, записали сте ги под формата на закон и сега искате пак цялата държава да тръгне след вас, не си спомням случай, когато цялата държава да е тръгнала след вас, и да не се е блъснала някъде, посочи депутатът. Защото сте показали, че когато нещо ви хрумне, сте готови да го осъществите веднага, без да му мислите, пък после другите да му мислят, продължи той. Призовавам ви да подходите сериозно, а не с някакъв ентусиазъм и детинска наивност да се втурнете да правите глупости, каквито сте правили често, обърна се към ПП представителят на ГЕРБ-СДС.

Биков отбеляза, че ИК е един от основните закони на държавата, които определят изцяло характера и формата на политическото представителство. "Когато си загубил, не

Последвайте канала на

Теодора Павлова
271 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Манипулатори!

2022.11.16 | 12:18

5
Няма хартиени бюлетини- не гласуваме. Няма да узаконяваме кражбата ви!
ЕДНА ЖЕНА

2022.11.16 | 12:10

4
чиба кой си ти г@й да ми казваш как да гласувам
Пляс пляс педалите

2022.11.16 | 11:53

3
Манго и той се изходи по въпроса
здсдсд

2022.11.16 | 11:47

2
пп и герб трябва да излизат от политиката
аз

2022.11.16 | 11:42

1
Я се разкарай ти ще ми кажеш с какво да гласувам!!!!!!!!!!!!!!

Добави коментар

Водещи новини