Антоанета Цонева: Бойко Борисов се превръща в основен източник на фалшиви новини

Нова телевизия
share

На следващите избори броят на недействителните бюлетини ще бъде в пъти по-висок. Това каза в предаването "На фокус" по Нова телевизия депутатът от "Демократична България" Антоанета Цонева по повод приемането на първо четене в парламента на промените в Изборния кодекс, които връщат хартиената бюлетина.

На последните избори, на които имаше само хартиено гласуване – местните избори през 2019 г., недействителните бюлетини бяха 16%. Подобни стойности има в Хондурас, заяви тя.

Машините бяха бариера пред недействителните гласове. При машинното гласуване на практика няма недействителни гласове. Машинното гласуване решава един голям проблем на българските избори, подчерта тя.

По време на предизборната кампания не срещнах нито един човек, който да го е страх от машините или да го е срам, че няма да може да се справи, както изтъкват нашите опоненти, отбеляза Цонева.

Срам и позор: Тройна коалиция върна хартиената бюлетина

Този законопроект е толкова лош, че ще произведе стотици хиляди човешки грешки. Тези сгрешени протоколи убиват доверието в изборния процес. Това ли искаме да се случи, попита депутатът от ДБ.

Тя каза, че напоследък лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се превръша в основен източник на фалшиви новини. На брифинг тази седмица той твърдеше, че има експерти, които могат така да настроят машините, че да има резултат 4% нагоре или надолу. Когато се говорят подобни неща, доверието във всяка една технология може да бъде тотално разрушено. Нека тези експерти да дойдат и да покажат как се случва това, защото не може да се говори толкова безотговорно, каза Антоанета Цонева.

Според нея дори и президентът Радев да наложи вето на промените в Изборния кодекс, мнозинството в парламента е абсолютно неприбиваемо и ветото ще бъде отхвърлено. Ние обсъждаме как да сложим бент пред злоупотребите, въвеждайки преброителни центрове, коментира още Цонева.

Водещи новини

Още новини