Евродепутат поддържал сайт за конспирации и фалшиви новини

  • 03 юли 2023 17:26

  • 760
  • 0
Евродепутат поддържал сайт за конспирации и фалшиви новини
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Виктор Успаскичас, независим литовски евродепутат, е подкрепил финансово социалната медийна платформа 77.lt, която е пълна с конспиративни теории и фалшиви новини, съобщава Литовското национално радио и телевизия (ЛРТ).

В платформата се появяват новини и теории, като например за пандемията или ситуацията в Украйна. 

Този новинарски портал е създаден през април, за да насърчи "децентрализирана социална платформа, която зачита личния живот на своите членове, не цензурира разнообразието от мнения и защитава значението на свободата на словото" в опит да "създаде противовес на едностранчивите средства за масова информация".

След "Катаргейт" нов орган ще следи за етичните стандарти в евроинституциите

Разследване на изданието "Политико" показва, че платформата се захранва предимно от фалшиви профили.

"Анализът показва, че те не са истински профили - снимките им обикновено са генерирани от изкуствен интелект и те споделят едновременно множество публикации в своите канали", се казва в разследването, цитирано от БТА.

Според данните Успаскичас, който е и бивш лидер на Партията на труда на Литва, и бившата му съпруга Йоланта Блажите, активен потребител на социалната мрежа, са предоставили през последните две години чрез различни юридически лица повече от 200 000 евро на Petys į Petį ("Рамо до рамо") - организация с нестопанска цел, която помага за "набирането на средства, необходими за поддържането на уебсайта".

Успаскичас отказва да коментира разследването, посочва "Политико".

Последвайте канала на

Мая Йорданова
760 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини