Илияна Йотова в Тел Авив: Трябва да бъдем бдителни за съвременните форми на фашизма

Пресцентър Президентство
share

Не можем да бъдем равнодушни, когато са застрашени човешки права. Трябва да бъдем бдителни за съвременните форми на фашизма. И най-малката проява трябва да среща нашата неумолима съпротива. С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова се обърна към присъстващите на поклонението пред Паметника на спасението в Тел Авив, съобщиха от президентския прессекретариат. Монументът, идентичен с монумент в София, символизира спасените български евреи по време на Холокоста. Традиционно представители на българската общност в Израел и българското посолство се покланят пред паметника.

„Един паметник в сърцето на Израел ще напомня на следващите поколения, че доброто е непобедимо, ще разказва за безпределен героизъм. Като никоя друга страна България извърши безпрецедентен акт.  Благодарение на съвместните усилия на Българската православна църква, на водещи политици и интелектуалци, на смелостта на обикновени хора бяха спасени 48 хиляди евреи от лагерите на смъртта. Нашата мъка е за онези 11 343 души, които не можахме да спасим“, изтъкна Йотова.

„Дълга е българската история, изпълнена с много успехи, но и с много мъка. Ние, българите, сме се научили на толерантност към всички независимо от техния етнос и религия“, посочи вицепрезидентът.

20 български граждани са обявени от Световния център за възпоменание на Холокоста „Яд Вашем“ за праведници – хора, които са помагали на евреи. „За тези хора човешките закони бяха над всичко. Човещината побеждава страха и малодушието“, подчерта Илияна Йотова. Вицепрезидентът завърши словото си с думите на нобеловия лауреат за мир Ели Визел: Действието е единственият лек за равнодушието – най-коварната заплаха от всички.

Йотова: Битката, която се води с думи, може да бъде спечелена само с думи

По-рано в Йерусалим Илияна Йотова посети Световния център за възпоменание на Холокоста „Яд Вашем“. В центъра има специален кът на България – „България, където еврейската общност беше спасена“. Вицепрезидентът запали отново вечния огън и положи венец в залата на възпоменанието.

Водещи новини

Още новини