Вицепрезидентът на българското военно гробище край Битоля: Човешки ръце се опитват да заличат паметта, но ние помним падналите за българския идеал

  • 05 ноември 2022 15:24

  • 605
  • 2
Вицепрезидентът на българското военно гробище край Битоля: Човешки ръце се опитват да заличат паметта, но ние помним падналите за българския идеал
© Пресцентър Президентство
Слушай новината Слушай новината

„Човешки ръце, а не природата се опитват да заличат паметта за падналите в името на българския идеал за обединение. Имената на поругателите и осквернителите никой не помни. Заличените лица остават, отломките казват истината по-силно. Помним тези 214 синове на Майка България – от Видин до Тракия, които лежат под тази земя след дни на безпримерен героизъм на Червената стена, в сражения срещу многочислен враг. Няма по-силна заповед, нито от цар, нито от генерал, от тази, която повелява дългът за свободата на своите братя и обединението на Отечеството.“ С тези думи вицепрезидентът Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , се обърна към присъстващите на традиционния военно-църковен ритуал на Архангелова задушница в българското военно гробище в битолското село Цапари, Република Северна Македония, съобщиха от президентския прессекретариат.

Гробището е създадено по време на Първата световна война, когато в него са погребани 214 български войници и офицери. То е първото възстановено българско военно гробище на територията на Северна Македония. Вицепрезидентът положи цветя пред седемте паметника на български офицери, погребани в двора на църквата „Св. Георги“. Тези паметници са едни от малкото запазени от хилядите български офицерски паметници на територията на днешна Северна Македония.

„Балканските народи имаме нелека и много обща история. Колкото по-добре я познаваме, ще живеем в мир и разбирателство“, посочи Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България ,.

Йотова е в Северна Македония за традиционното поклонение на българското военно гробище в с. Цапари

Вицепрезидентът благодари на всички, които възстановиха войнишкото гробище. „Всеки паметник е послание, а нашето послание е никога повече война“, посочи Йотова. „Всеки път, когато погледнем към белите кръстове, мислим за цената на омразата и противопоставянето и има ли оправдание за страшните конфликти, довели до милиони жертви“, изтъкна вицепрезидентът.

„Днес заветът „никога повече“ не е истина. В Европа отново има война. На следващите поколения трябва да завещаем не оръжия и разрушения, а мир и възможности за бъдещето“, подчерта Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България ,.

По-рано в Генералното консулство на Република България в Битоля вицепрезидентът присъства на откриването на изложбата „125 години българско дипломатическо представителство в Битоля“ и представянето на книгата „Досието „Галичица“ и прекършената съдба на Панде Ефтимов“. Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , положи цветя на гроба на първия дипломатически представител в Битоля Никола Стойчев.

 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
605 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
МАЛКАТА АНТАНТА

2022.11.06 | 02:56

2
ВСИЧКИ! ПАМЕТНИЦИ НА БЪЛГАРСКИ П С Е Т А ДА СЕ ПРЕМАХНАТ!
PaulaFox

2022.11.06 | 00:46

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини