Весела Лечева: Каня Кирил Петков и Асен Василев в Министерството на младежта и спорта, за да им покажа всички спорни договори

share

Моята работа в Министерството на младежта и спорта е на професионалист, който иска да защити държавния интерес и в нея няма политически мотиви. Това заяви министърът на младежта и спорта Весела Лечева в предаването „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ. 

Весела Лечева покани съпредседателите на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков и Асен Василев, за да ги запознае със спорните договори, които бяха изнесени от екипа й в публичното пространство. 

„Нямах желание да правя ревизии. Нашата единствена цел беше да внесем сигурност и спокойствие сред спортните организации, да създадем възможност сред най-изявените и талантливи спортисти да имат добър тренировъчен и състезателен процес. Нямаше обаче как да останем със затворени очи пред порочни договори, които ощетяват работата на дружествата. Нямаше и как да не бъдат показани пред обществото тези спорни договори“, съобщи Весела Лечева. 

Лечева напомни, че са били възстановени близо 3 милиона лева в бюджета на министерството заради тези проверки и заявеното желание във всеки един момент да бъде защитен държавният интерес. 

Весела Лечева разкри какви злоупотреби е имало при предишното ръководство на ММС

„Убедена съм професионално, няма как да си затварям очите пред очевидни факти. Ще използвам вашето студио, за да поканя Кирил Петков и Асен Василев в Министерството на младежта и спорта, за да им покажа всички спорни договори. Така те ще могат да могат да преценят дали атаката е срещу „Продължаваме промяната“, или това е най-естественият процес, за да бъдат защитени интересите на българския спорт. Това категорично не е политическа атака“, каза министър Весела Лечева и добави, че обвиненията на нейния предшественик са „израз на слабост и безсилие, че някой може да покаже в общественото пространство порочните практики“.

Министърът на младежта и спорта поясни и ситуацията със стрелбището в кв. „Гео Милев“. 

„Още по времето, в което Радостин Василев беше министър, аз запознах ръководството на ММС със ситуацията на стрелбището. В продължение на 40 години там не беше инвестиран нито лев и получих разбиране от предишното ръководство“, припомни Лечева. 

Радостин Василев: Служебното правителство единствено нанася вреди

„Това, че сега комплексът по стрелба отива в „Национална спортна база“ е най-нормалното нещо, защото това дружество е 100 процента държавно и стопанисва почти всички обекти – залите по художествена, спортна гимнастика, „Белмекен“, „Спортпалас“ и много други. Стрелбищният комплекс не е отишъл в моя личен двор, това е обект с обществено значение, защитен е напълно общественият интерес“, добави министър Лечева и добави, че решението е взето напълно прозрачно от Министерския съвет, а всичко останало са безпочвени обвинения. 

Министърът на младежта и спорта отговори и на въпроса за бъдещето на „Арена Бургас“. 

„Тази зала трябва да бъде завършена, за да не остане като паметник на глупостта и политическата немощ. Това, което сме изискали след нашите проверки, е пълен доклад по отношение на дейностите, които все още трябва да бъдат завършени, за да може да функционира залата. Също така очакваме ясен отговор до каква степен е изпълнен договорът, защо се е наложило забавянето. В момента, в който докладът е готов, ще го представим пред спортната общественост и медиите, и ще бъде взето крайното решение. Но тази зала трябва да бъде завършена, защото в нея са вкарани десетки милиони и тя не може да стои и да се амортизира пред очите на българските граждани“, добави Весела Лечева. 

Весела Лечева: Има незаконни и неморални действия в предходното правителство

Министърът на младежта и спорта отново сподели, че българският спорт е трайно недофинансиран и трябва да се промени сериозно начинът, по който се прави бюджета.  

„Факт е, че финансирането на българския спорт е крайно недостатъчно, ако го сравняваме с останалите държави от ЕС, с които нашите спортисти се конкурират. Нашият бюджет е най-малък, така че трябва да мислим по коренно различен начин. Расте талантливо поколение, което трябва да получи подкрепа от държавата“, завърши Лечева. 

Водещи новини

Още новини