Без Зеленски на откриването на парламента

Novini.bg
share

За съжаление, не беше постигнато решение да бъде поканен президентът Зеленски на първото заседание на 48-то Народно събрание, но все пак беше постигнато съгласие да бъде поканен на първия председателски съвет. От всички политически партии зависи кога ще бъде първият председателски съвет, ние предпочитаме това да стане още в сряда, на 19-ти. Това каза пред журналисти след срещата в парламента по темата Екатерина Захариева от ГЕРБ, предаде репортер на Novini.bg.

Коалиция ГЕРБ-СДС предложи да бъде знаково, в първия ден на парламента, но това не беше подкрепено от колегите от "Продължаваме промяната" и "Демократична България", заяви Захариева.

Ако бяхме поканили президента Зеленски на първото заседание, това щеше да покаже ангажираността и отговорността на българския парламент към войната и средата, която ни заобикаля, както и към проблемите, които са ни се стоварили, като високата инфлация, високите цени на електроенергията и на горивата. "Демократична България" и "Продължаваме промяната" нямаха сериозни аргументи за това защо да не поканим президента Зеленски да се обърне към българския парламент на първото заседание, посочи зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов.

В отговор на въпрос дали от ГЕРБ ще отидат на инициираната от БСП среща, на която да бъдат обсъдени високите цени, инфлацията и доходите, той коментира: "Въпросите за бюджета, галопиращите цени и високата инфлация са топ приоритети, които трябва да бъдат обсъждани и решавани. В тази ситуация сме обаче заради продънения бюджет, който ни остави Асен Василев. В тази коалиция беше и г-жа Корнелия Нинова. Разбира се, че ще обсъждаме, няма как този дебат да не е на първо място за нас, но аз не знам до какви общи решения можем да стигнем с хората, които са ни вкарали в тази ситуация – г-жа Нинова и левите бюджети на Асен Василев са ни докарали до положението галопиращата инфлация да задушава бизнеса и гражданите".

Партиите отново на среща днес, този път за Зеленски

Хубавото е, че тръгна разговорът. За разлика от миналата година, поне в момента тече политически разговор. Надявам се колегите да започнат да разбират важността на това в една демокрация партиите да разговарят помежду си, като не е задължително да се съгласяват по всички теми, но в крайна сметка е необходимо да се очертават ясно приоритетите на обществото и да се търсят решения за проблемите им, заяви зам.-председателят на ГЕРБ.

Попитан на какъв етап са разговорите за съставяне на редовно правителство, Даниел Митов каза: "На ембрионален".

Водещи новини

Още новини