Борисов нареди: Отношенията между БАН и Дянков малко да се стоплят

share

Премиерът Бойко Борисов представи новия председател на БАН акад. Стефан Додунеков на министрите, преди началото на правителственото заседание.

Борисов подчерта, че правителството разчита много на БАН и за това, което прави, и за програмния период 2014 - 2020 г.

Премиерът обяви, че ще бъдат провеждани месечни срещи и разпореди на министрите всяко министерство да се допитва до БАН. А това, което може да ни донесе допълнителен капацитет - те са отворени, да им се възлага веднага и да се прави, добави Борисов.

Акад. Додунеков заяви, че БАН няма бъдеще без тесни контакти с държавните институции и с оперативното управление на държавата.

Той каза още, че е декларирал, че основен приоритет на БАН ще бъде да работи по националните приоритети, по програмите на българската държава, по програмите на ЕС с отчитане на тенденциите в развитието на глобалния свят.

Гарантирам, че БАН има много сериозен потенциал, който може успешно да работи за постигнато на националните приоритети, заяви Додунеков.

Той изтъкна, че академията има контакти с редица министерства, които се развиват успешно.
Отворени сме за изпълнение на сериозни държавни поръчки и то на високо качество, каза още той.

Премиерът отбеляза, че БАН е мястото, където се прави наука и може много да допринесе за иновациите. „От всички нас, на добър час и да ни помагате", обърна се Борисов към шефа на БАН.

След което разпореди на Симеон Дянков: "Дянков, изпрати академика да се стоплят отношенията между БАН и Финансовото министерство".

 

Водещи новини

Още новини