Симеон Дянков: Ние сме сред отличниците на Евросъюза

Булфото
share

Ние сме единствената държава в Европейския съюз, освен Швеция, която има балансиран бюджет, съобщи в ефира на БНТ вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков.

Той припомни, че България е и сред държавите, които са покрили всички критерии за влизане в еврозоната, въпреки че на този етап това не е цел за страната ни. Дянков съобщи, че България не иска вече да влезе ИЕРЕМ 2, защото след две години ще трябва да влезе в еврозоната, а бъдещето й не е ясно. Той поясни, че няма смисъл страната ни да плаща дълговете на другите държави, които са в еврозоната.

Дянков поясни, че намаляването на лихвите по еврооблигациите е глътка въздух за българската икономика. Той определи като много добро споразумението за лихва от 4,25%.

"България вече като визия стои много добре", коментира Дянков. По думите му, следващият финансов министър ще бъде много по - улеснен при продажбата на следващите еврооблигации.

"Получих поздравления за това, което направих от Пламен Орешарски, Мартин Димитров, Иван Костов и Йордан Цонев", каза финансовият министър. Той поясни, че всички политици са били помолени да не раздухват много въпроса с продажбата на еврооблигациите, за да не се нагнети излишно напрежение. Дянков уточни, че всички са си спазили обещанието и им благодари, защото според него това е оказало голямо внимание за ниската лихва.

Вицепремиерът коментира и темата с изместването на държавната администрация в страната. Дянков отново заяви, че тези промени няма да струват скъпо на страната. Той уточни, че има условие към общините, за да бъде преместена дадена агенция в провинцията и това е да бъде предоставена общинска сграда.

"Отделил съм си лятото да се занимавам с този въпрос", каза министърът.

Дянков обясни и каква е идеята на тази реформа. Той поясни, че целта е младите хора, които завършват университетите в другите градове да не ги напускат и да идват в София, а да остават там.

Финансовият министър потвърди, че усеща съпротивата заради тази реформа и определи това като много положително.

Симеон Дянков уточни, че тези, които не искат да напуснат София и да отидат в провинцията заедно с агенцията, ще бъдат уволнени. По думите му, в това няма нищо лошо, защото всеки си избира сам пътя.

Министърът заяви, че ГЕРБ ще спечели втори мандат заради политиката, която води, защото хората виждат, че нещо се прави.

Водещи новини

Още новини