Бойко Борисов се похвали: Дянков накара и боговете да мълчат

share

„Министър Симеон Дянков е договорил лихва от 4,25% по еврооблигационния заем, с който правителството взе решение да погасява заема на Милен Велчев".

Новината съобщи премиерът Бойко Борисов, след като разгледа огромната колекция на Владимир Димитров - Майстора, включваща над 240 платна, събрани в Националната художествена галерия.

Пред медиите Борисов побърза да се похвали с постигнатото от финансовия министър.

„Във време на най-големия растеж в света Велчев постигна 7,5%, а ние сега - 4,25%. Това дава изключително спокойствие за следващото правителство, тъй като говорим за 5-годишен период", заяви министър-председателят и добави, че лихвата на новите облигации е по-добра от тази на утвърдени икономики от Западна Европа.

За сравнение той даде Португалия - 10%, Унгария - 7,23%, Сърбия - 7%, Хърватия - 5,8%. С тази лихва спестяваме общо 62 млн. лв. на година от разликата между Милен Велчев (припомняме обаче, заемът на Велчев бе 10-годишен, б.р.) и Дянков, обясни Борисов и пресметна, че за 5 години ще платим с над 300 млн. лв. по-малко като дълг.

„Това е много успешно, прие се много добре от световните пазари, а и всичко това за следващата година ще намали лихвите по кредитите. България стои много стабилно като това е един прекрасен отговор на цифрите и на Сергей Станишев, и на Пламен Орешарски, и на Иван Костов, както и на всички, които ни натискаха да проведем тази сделка в предишни години", каза още премиерът Борисов.

Той уточни, че ГЕРБ са изчакали най-подходящото време - да минат изборите в Гърция, да имаме най-добрия рейтинг и да ни извадят, заедно с Германия, от процедурата по свръхдефицит, да станем от трите държави, покрили Маастрихтските критерии.

„Това са факти, а когато има и числени измерения - и боговете мълчат", отсече Борисов.

Водещи новини

Още новини