Радев: “Лукойл” е важна част от българската икономика

Булфото, архив
share

“Лукойл” е важна част от българската икономика. Това заяви президентът Румен Радев, който провежда среща с ръководството на “Лукойл”.

“Благодаря, че се отзовахте на инициативата на служебното правителство, което търси ефективни решения за борба с инфлацията и за развитие на предвидима и стабилна икономическа среда в страната. “Лукойл” е не само важна част от българската икономика, но и един от основните работодатели и производител на горива и притежаващ преобладаващ дял от пазара”, добави той.

Държавата ще овладява цените на горивата, за да укроти инфлацията

Държавният глава обясни, че от стойността на произвежданите горива зависи до голяма степен развитието на икономиката и на инфлационните процеси. “Това определя и стратегическото значение на компанията за българската икономика, особено по време на криза. Високите цени на горивата са сред водещите причини за поскъпването на всички стоки и услуги и водят до свиване на потреблението, което е загуба не само за потребителите, но и за производителите. Считам, че предстоящата ви среща с българското правителство е една добра възможност, следейки строго пазарните механизми, да се набележат мерки за стабилизиране на икономическата среда, за борба с инфлацията в полза на българския потребител”, уточни Румен Радев.

„Нашата компания работи повече от 20 г. на българския пазар. В последните дни членове на кабинета и мениджъри от нашата фирма проведоха редица срещи, на които бяха набелязани конкретни мерки за работата ни оттук нататък. Имаме, макар и не много ясно, разбиране за това как ще продължат нещата. В първото тримесечие на следващата година ще създадем работна група, която ще решава как ще се действа след влизане в сила на ембаргото върху руския петрол”, каза президентът на „Лукойл” Вадим Ворибьов. И специално благодари на президента за поканата.

Водещи новини

Още новини