Вицепремиерът Пеканов: Разработваме законопроект за приемане на еврото

Булфото (архив)
share

На днешното заседание на Министерски съвет приехме нормативни промени в така наречения Координационен съвет за подготовка на България за членство в Еврозоната. Посредством тези промени постигаме съответствие със сегашния състав на правителството и аз ставам член на този Координационен съвет. Правим и промени с цел по-доброто и ефективно действие на този съвет. Нашата цел е да всички тези процеси, които вече са стартирали, да продължат да се случват без забавяне и спиране. Знаете, че е приет Национален план за въвеждането на еврото, където е заложана датата 1 януари 2024 година за приемане на еврото. Отговорността на служебния кабинет е всички технически процеси, които трябва да се случват в следващите седмици, да продължат да се случват без забавания.

Това заяви на бирфинг в Министерски съвет служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов след редовното заседание на служебния кабинет.  

Вицепремиерът Атанас Пеканов: Намираме се в много тежка криза и трябва да положим усилия

"За България и за служебния кабинет продължават да бъдат приоритет всички процеси на по-тясно сътрудничество и интеграция с всички европейски процеси - членството ни в Шенген, членството ни в Еврозоната, членството ни в ОИСР. Имаме да изпълним доста работа, за да се случи всичко това ефективно. Това предполага сериозна координациона работа. В идните седмици аз, финансовият министър и главният гуверньор на БНБ ще работим всичко това да се случва. Вече е създадена междуведомствена работна група, която работи по законодателните промени, т.нар. "закон за въвеждане на еврото. Когато законопроектът е готов, ще бъде входиран в параламента. Има и седем координационни групи, които ще анализират всички аспекти по темата членство в Еврозоната. Една от основните групи е тази за информиране на обществото какви са ползите от приемането на еврото. Така ще отхвърлим всякакви необосновани страхове от ценово покачване след приемане на еврото. Има и група за защита на потребителите, която анализира как ще се преобразуват цените. Моето мнение е, че членството на България в Еврозоната ще донесе само ползи на страната. Светът се намира в много турболентна среда и България не трябва да остава в перифиерията на събитията, а трябва да е в сърцевината на Европа", категоричен бе Пеканов.  

МФ изпрати към ЕК първото искане за плащане по Плана за възстановяване и устойчивост

"Днес българия и служебното правителство подаде официално към Европейската комисия първото Искане за плащане по Плана за възстановяване и устойчивост на стойност 1 368 912 911 евро. Искането за плащане включва 22 етапа и цели, свързани с изпълнението на 18 реформи и инвестиции от Плана, като само за един етап се докладва частично изпълнение, който се очаква също да бъде изпълнен в рамките на сроковете за преглед и одобрение от ЕК, съгласно член 24 от Регламент (ЕС) 2021/241 на Европейския парламент и на Съвета от 12 февруари 2021 г. за създаване на Механизма за възстановяване и устойчивост. Ние трябва да поемем отговорността, че ще изпълним всички задачи и реформи, за които сме дали обещания. Парите са определени за дадени инвестиционни проекти и за дадените ведомства и министерства. Tакива проекти по плана са на Министерство на иновации и растежа за технологична модернизация за 260 милиона лева, други проекти на транспортното министерство. През септември или октомври ще започне и програмата за саниране на жилищни и нежилищни сгради, на стойност общо около 2 милиарда лева. Ние сме се фокусирали и по всички тези неща, които трябва да се случат по отношение на второто плащане, така че да гарантираме, че следващите плащания ще бъдат осигурени", добави служебният вицепремиер. 

Водещи новини

Още новини