Цветанов: Може да има промени в изборното законодателство

share

Дискусията за изборния процес е навременна, могат да бъдат направени законодателни промени и да се вземат предвид всички констатации.

Това каза зам.-председателят на ПП ГЕРБ и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов на кръгла маса на тема "Изборният процес: проблеми и решения".

"Трябва да се даде ясен знак за всички проблеми, които са възниквали и какви са мерките, за да бъдат те премахнати. През последните месеци след приключване на президентските и местни избори 2011 г. имаше огромни спекулации за нарушения, които въобще не съответстваха на реалната практика, която наблюдаваме през последните 20 години. Трябва да се даде заслуга на Избирателния кодекс, който даде възможност за въвеждането на нови методи, които да допринесат за демократичното провеждане на изборите", добави той.

"През цялото време след приключване на изборния ден имахме два избора, които се проведоха в един ден, което затрудни освен Централната избирателна комисия и всички, които участват по провеждането на изборния процес, и няколко дни по-късно политическите формации започнаха да говорят за нещо, което не отговаря на истината – за големия брой недействителни бюлетини. Никой не си направи труда да види каква е статистиката от проведените общински избори през 2007 г. и тези през 2011 г. и да види каква е разликата", каза още Цветан Цветанов.

Водещи новини

Още новини