Социолог за третия мандат: Ситуацията е патова

Кадър - Нова телевизия
share

Това, че президентът Румен Радев ще даде третия мандат на БСП го тълкувам като желание да има правителство, въпреки че беше по-логично да го даде на „Демократична България". БСП напоследък се държи изключително гъвкаво и като че ли има по-големи шансове от ДБ да съставят правителство. Това мнение изрази социологът Първан Симеонов в ефира на Нова телевизия.

Той обаче добави, че въпреки, че има шанс да се състави правителство, вървим към избори. „Като цяло обаче ситуацията е патова и не виждам много изходи от нея“, каза още Симеонов.

Икономистът Евгений Кънев заяви, че даването на мандата на БСП показва, че Радев остава лоялен на геополитическата линия, която води.

Журналистът Асен Генов не е изненадан от действията на Радев. „Сега ще видим кой ще влезе в коалиция с тях“, обърна внимание той.

Арман Бабикян заяви, че по принцип е трудно да се направи правителство с третия мандат, но „когато го дадеш на БСП става още по-сложно“.

Има ли шанс за нов кабинет?

„Не вярвам, че Радев не е наясно с това. Вътрешната битка в левицата така се печели от Радев, а не от Нинова“, заяви той. Бабикян напомни, че публично е било заявено, че ДБ и ИТН не искат коалиция с мандат на БСП.

„Факт, диалогични са, държаха се предвидимо, но това не означава, че трябва да дадеш мандата на тях. Всички знаят, че ДБ няма как да влязат в мандат с БСП, същото важи за ИТН. И тези хора какво да правят сега – да се обясняват пред избирателите си или да водят преговори с БСП?“, попита той.
 

 

Водещи новини

Още новини