Ето какво успя да свърши кабинетът на Кирил Петков

bulphoto (архив)
share

Правителството водено от Кирил Петков се сформира след сложни коалиционни преговори, за първи път излъчвани онлайн. След подписване на коалиционно споразумение министерствата бяха разпределени между четирите партньори - ПП, ИТН, БСП и ДБ.

Всичко по темата:
Трусовете в коалицията 685

Ден след встъпването на новата власт бе наложен мораториум върху цените на тока, парното и водата за бита.

„Имаме поредното предложение за повишаване на цените на тока. Това предложение на КЕВР е политическо - в първия ден на кабинета Петков”, заяви Атанас Михнев, от ПП, предаде БТВ.

Кабинетът "Петков" падна! Вотът на недоверие мина

Мораториумът отпадна, а от юли предстои скок в цената и на тока, и на парното.

За втори път в демократичната ни история календарна година започна без приет бюджет. Нов беше приет в края на февруари, а в момента тече актуализация.

„Ако не мине актуализацията, няма да има пари нито за пенсии, нито за детски“, заяви Асен Василев.

На това правителство му се наложи да се справя и в условия на войната в Украйна. А оценката дали да се нарича война или не коства поста на министъра на отбраната Стефан Янев. Кирил Петков поиска оставката му.

Русия спря доставките на газ за България, а страната ни обяви, че се отказва от каквито и да било преговори по изтичащия в края на годината договор с „Газпром“.

Кабинетът Петков ще се запомни и с ареста на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и с освобождаването му след 24 часа.

След месеци забавяне беше одобрен и Планът за възстановяване на страната ни, по който чакаме над 12 милиарда лева от Брюксел.

Получаването на парите върви ръка за ръка с множество реформи, включително в съдебната сфера, а от ангажиментите, които правителството пое до момента, успяха само да закрият специализираните съд и прокуратура.

Разпадът на коалицията започна с напускането на министрите на Слави Трифонов от заседание на правителството. Дни след това от ГЕРБ внесоха и вота на недоверие срещу правителството на Кирил Петков.

Всичко по темата:
Трусовете в коалицията 685

Водещи новини

Още новини