Асен Василев: Правителството прие план за въвеждане на еврото

Novini.bg
share

Днес правителството прие плана за въвеждане на еврото в България. Това е оперативният план, който дава срокове и задачи кум баните и държавните институции как да се въведе еврото и как ще става превалутирането, обръщането на заеми и депозити, как ще се работи по особените залозите, така, че да можем на 1-ви януари 2024 година да имаме техническа готовност за приемане не еврото. Това е една първа стъпка.Предстоят редица законодателни промени, включително в закона за БНБ. Този процес ще продължи в парламента. Това каза министърът на финансите Асен Василев на брифинг след заседание на МС.

Той подчерта, че страната ни де факто е приела еврото заради валутния борд.

На журналистически въпроса за новият закон, който е сходен с „Магнитски“ финансовият министър отговори: Има работна група, която се ръководи от ПМ, МвнР, ДАНС и МФ. Когато излезе първият списък „Магнитски“, ние имахме дупка в законодателството. Поели сме ангажимент тази дупка да бъде запълнена. Когато санкционирането поставя проблем пред българската икономика и финансова система, този проблем трябва да бъде овладян. Това, разбира се, трябва да подлежи на съдебен контрол“.

Еврото леко отстъпи позиции

„Планът е публичен от юли месец миналата година. За защита на потребителите е предвидено цените да се публикуват и е в лева, и в евро, за да не се възползват недобросъвестни търговци от превалутирането. Има редица технически дейности, които банките трябва да извършат, за да са готови да работят в евро, а не в лева. За търговците е предвидено да има двойна каса – в евро и лева за един месец“, поясни Асен Василев.

По думите му закон, подобен на „Магнитски“, е необходим, за да бъде преценено до колко едно лице е опасно за българската финансова система. Министерство на правосъдието ще бъде органът, който ще поеме функциите по изготвяне на закона.

Василев подчерта, че приемането на еврото е част от коалиционното споразумение: „Ние сме технически готови, но има законодателни промени, които трябва да направим“.

Водещи новини

Още новини