Министър Лорер: Седем търговски банки ще дават кредити на малки и средни предприятия

Novini.bg
share

Всички сме изключиетлно затруднени, имаме ситуация на война и инфлацфия. Усилията на Министерството на иновациите и растежа са насочени към българските комапнии да могат да преодолеят кризата. Това каза министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер по време на брифинг в Министерството. 

Преди седмица обявихме един продукт, който образно наричаме Малкия план за възстановяване. Отделихме 140 млн. лв. за енергийна ефективност. Това лято стартира и Големия план за възстановяване, вкойто са вложени над 200 млн. лв. И двете мерки са безвъзмездни, каза още той. 

Лорер заяви, че се подготвя още един продукт, който ще подкрепи малките и средни предприятия. 

Ще бъдат подкрепени с кредити без обезпечение. С помощта на тази гаранция от 96 млн. лв. ще можем да достигнем до цялостен кредитен портфейл от 240 млн. лв. 7 търговски банки ще могат да издават кредити с помощта на гаранции от Фонда на фондовете. Това е втора програма за възстановяване. Програмата миналото лято беше използвана изцяло от пазара. Предполагме, че двете фази ще гарантират 700 млн. кредити. Най-ценното на тази програма е найната наличност, обясни още министър Лорер. 

Представител на Фонда на фондовете обявиха, че е изключително удоволствие да се види надграждането на програмата "Въстановяване 1".

Благодарение на работата ни с търговските банки сме уверени, че тези 96 млн. лв. и допълнителния ресусрс изключително бързо ще бъдат предосатвени на получателите. Покртието на ниво потфейл се качи от 25% на 50% това би накарало банките да са още по-смели в отпускането на кредитите. Ресурсът, който може да се предостави е 3 млн. лв. Това, което успяхме да постигнем е бързината на одобрение. Планираме допълнително увеличение, имайки предвид успеха на програмата, каза още той. 

Водещи новини

Още новини