Румънското правителство одобри отлагане на плащането на вноските по кредити

  • 29 юни 2022 22:08

  • 1105
  • 0
Румънското правителство одобри отлагане на плащането на вноските по кредити
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Румънското правителство одобри днес извънредно постановление, което позволява на физическите и юридическите лица да отложат плащането на вноските по банковите си кредити за период от девет месеца, съобщава БТА.

Съгласно извънредната наредба могат да бъдат разсрочени вноските на румънците и фирмите, чиито средни месечни разходи са се увеличили с най-малко 25 процента, за заеми, отпуснати до 30 април 2022 г. Те се спират по искане на кредитополучателя за период от минимум един месец до максимум 9 месеца.

Председателят на румънския Сенат Флорин Къцу хвърли оставка

Според правителственото решение кредитополучателите могат да се възползват от отлагането на задълженията за плащане само веднъж за един кредит.

Механизмът за спиране на вноските "може да бъде предоставен само за кредити, при които не е регистрирано просрочване през последните 6 месеца до датата на искането за спиране на задълженията за плащане и не са в просрочие към датата на искането за спиране на задълженията за плащане".

Мярката се предоставя само на кредитополучатели, които са били финансово засегнати от сериозната ситуация, породена от настоящата криза, се посочва в наредбата. 

Мая Йорданова
1105 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини