Ген. Атанасов за спецправосъдието: Един от елементите на Борисовата държава беше закрит

БНТ
share

Един от елементите на Борисовата държава беше закрит. Така съпредседатеят на "Демократична България" ген. Атанас Атанасов коментира пред БНТ закриването на специализираните съд и прокуратура.

"Миналата седмица МВР публикуваха списък от 116 преписки, изпратени в периода 2020-2021 година за корупция по високите етажи на властта. Половината от тях са изпратени в Специализираната прокуратура и до ден днешен няма реакция. Там има данни за престъпления, извършени в здравеопазването, в строителството на пътища. Направи ми впечатление, че в три от тези преписки, за които е отбелязано, че са свързани с лица, близки до главния прокурор и досега няма реакция по тях", добави Атанасов.

Ина Лулчева: Няма основания за съществуването на Спецпрокуратурата

По думите му спецправосъдието е създадено с две цели - да бъдат преследвани политически неудобните на Борисовата държава и да бъдат прикривани престъпления. Според Атанасов друг проблем е била липсата на случайно разпределение на делата.

На всеки един от магистратите е дадена възможност да продължи реализацията си в съдебната система, подчерта Атанасов. Заяви, че следващата стъпка е обща реформа в съдебната система - децентрализиране на прокуратурата и преструктуриране на ВСС чрез промени в Конституцията.

На този етап е ясно, че ГЕРБ и донякъде ДПС няма да подкрепят тези предложения. Ако няма мнозинство за конституционни промени, има и други механизми за промени в процесуалните закони, които могат да се постигнат с обикновено мнозинство, каза още Атанасов.

Според Атанас Атанасов политическите сили в парламента се снишават по темата с изпращането на оръжие за Украйна

"Като изключим БСП, които открито заявиха, че не биха подкрепили това, виждам едно снишаване. Трябва да е ясно - когато ние сме част от демократичния свят, не може за определени неща да сме част от него, а за други да се скриваме", заяви той.

Водещи новини

Още новини