На коалиционен съвет утре представят проект на решение на ДБ за военна помощ за Украйна

Булфото (архив)
share

На коалиционен съвет по отбрана утре ще бъде представен проектът на решение на "Демократична България" за военнотехническа помощ за Украйна. Това каза пред журналисти Атанас Славов от "Демократична България", който участва в съвместното заседание на парламентарните комисии по отбрана и по външна политика.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13564

Това е проектът, който вчера "Демократична България" обяви от парламентарната трибуна. Документът вече е разпратен до коалиционните партньори и утре предстои по време на коалиционния съвет да бъде обсъден.

В отговор на въпрос по какво проектът на "Демократична България" се различава от проекта на ГЕРБ-СДС, който по-рано днес Екатерина Захариева искаше да бъде обсъден по време на заседанието на комисиите, Славов посочи, че "има някои нюанси разлики, най-вече правното основание е по-широко разписано". "Нашето предложение е да се даде мандат на Министерски съвет да предостави военнотехническа помощ, както и да се ползват налични фондове на НАТО и на ЕС в този смисъл, освен държавния бюджет", добави той.

В отговор на въпрос какво би съдържала военнотехническата помощ за Украйна, Славов посочи, че това е въпрос, който се преценява от компетентните власти. Ние даваме общия мандат на МС да предостави такава помощ, а каква точно ще се предостави, зависи и от желанието на Украйна. Вероятно не става дума за големи платформи като ракети и самолети, самите ние имаме дефицит на това оборудване. Става дума за конвенционални оръжия, които нашият  военно-промишлен комплекс произвежда, посочи Славов. Не ни притеснява такава помощ, каза още той и допълни, че помощта за нападнатия е помощ за възстановяване на мира и отблъскване на незаконната агресия. 

Славов от ДБ: Изпращането на оръжие за Украйна не е включване във войната

Решението на коалиционния съвет по отбрана е обвързващо за формациите от мнозинството, но в крайна сметка трябва да се гласува в пленарна зала, посочи Атанас Славов, цитиран от БТА. Ясно е, че БСП няма как да подкрепи такъв проект, добави той.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13564

Водещи новини

Още новини