Генчовска: Няма опасност от радиация

Кадър: бТВ
share

Няма опасност от радиация след пожара в Запорожката АЕЦ. Това заяви пред медиите в Брюксел външният министър Теодора Генчовска. 

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14197

По думите й е много е важно конфликтът да не излезе от границата на Украйна. Според нея срещата на европейските външни министри е била навременна. 

"Това е първата среща след началото на войната в Украйна.На 16-ти предстои извънредна среща на министрите на отбраната. Тогава ще има конкретни решения. Целта на срещата беше отново да се отправи ясен сигнал към Русия, че трябва да спре с действията си в Украйна. НАТО не е част от този конфликт, но може да направи много, за да не излезе конфликтът извън границите на Украйна, което е много важно по отношение на сигурността на Молдова и Грузия. Подкрепяме усилията конфликтът да не се разрасне", каза тя. 

Зеленски след превземането на Запорожката АЕЦ: Гръмне ли, това ще е краят на Европа

Според нея най-важното в момента е осигуряването на хуманитарна помощ.

"Украйна има нужда от нея. Нямаше държава, която да не подкрепи тези усилия. Конкретни решения няма, но посланието трябва да е много силно – държавите-членки на НАТО са заедно с Украйна и ще ги подкрепят на всяка цена. Важно послание, което излъчихме, беше подкрепата за европейската и евроатлантическата интеграция на Украйна, Молдова и Грузия. Решенията се взимат с консенсус в рамките на ЕС и НАТО. Важно е посланието, че всички сме готови да подкрепим техните аспирации за членство в ЕС и НАТО. Стана въпрос, че всички държави-членки на НАТО осъждаме тези военни действия. Те не са в посока на ядрената централа, но това е недопустимо. По никакъв начин не трябва да има притеснение от това, което мислите, че може да се случи. Алиансът е отбранителен съюз и целта са възпиращи действия", посочи Генчовска. 

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14197

Водещи новини

Още новини