Иванов ще е председател на временната комисия за промени в Конституцията, опозицията отказа да участва

Булфото
share

Христо Иванов от парламентарната група "Демократична България" бе избран за председател на новосъздадената Временна комисия за промени в Конституцията, свързани с правата на гражданите, върховенството на правото, независимостта на съдебната система. Тя е на паритетен принцип.

ГЕРБ-СДС, ДПС и "Възраждане" отказаха да участват в нея.

ГЕРБ-СДС отказа, след като мнозинството отхвърли предложението на Десислава Атанасова за двама съпредседатели - единият от ГЕРБ-СДС, другият - от "Продължаваме Промяната".

Считаме, че положихме усилия, за да има конструктивен диалог, консенсус по тема, която вълнува българското общество, но не поехте подадената ръка, обясни Атанасова.

НА ЖИВО: Христо Иванов: Съдебната реформа трябва да включва промени в Конституцията

ДПС също заявиха, че няма да предложат свои представители, както и от "Възраждане". Мотивите на "Възраждане" са, че не са се убедили в целесъобразността на такава комисия и не желаят да се "тупка топката" по такива теми.

Създаването на временната комисия бе подкрепено от "Продължаваме Промяната", "Има такъв народ", "БСП за България" и "Демократична България". От управляващото мнозинство са и вносител на проекта. Нямаше народни представители, гласували с "въздържал се".

Водещи новини

Още новини