ДПС за "златните" паспорти: Ще искаме проверки, появяват се много интересни китайци и руснаци

Novini.bg
share

От Движението за права и свободи се заканиха, че ще сезират прокуратурата и главния прокурор във връзка с издаването на т.нар. "златни паспорти" срещу чуждестранни инвестиции.

Хамид Хамид обясни пред журналисти в парламента, че от 2013 г. до настоящия момент са издадени такива паспорти на 103 лица от всякаква народност.

С голямо съжаление искаме да заявим, че проекта, с който искахме пълна проверка на всички случаи, при които е давано българско гражданство срещу инвестиция, беше отхвърлен. Това води до извода, че някой го е страх от тази проверка и че някой иска да прикрива някого. Вместо това разбрахме, че Министерството на правосъдието ще възлага проверки на някои случаи, но избирателно. Тоест там, където някой се е изцапал, ще бъде прикрит, коментира Хамид Хамид.

Правосъдният министър: ДАНС проверява 47 "златни паспорти"

,,Разполагаме с документи, ще сезираме главния прокурор за всички конкретни случаи, както и ще искаме пълна проверка на прокуратурата, защото се вижда нежеланието на управляващите да извършат тези проверки'', допълни още депутатът от ДПС.

Тази тема е една от най-чувствителните в Брюксел. Нарушенията в България при издаването на "златни" паспорти е една от причините да не отпаднат визите за САЩ, така че ние сме решени да стигнем докрай. Това, което виждам от документите, е страшно. Появяват се много интересни китайци и руснаци. Искаме да разберем кой е лобирал за тях, какви нарушения и какви далавери са правени с тези паспорти, завърши Хамид Хамид.

Водещи новини

Още новини